Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Pierogi z mięsem – czyli jak wykorzystać mięso z rosołu
Pierogi z mięsem
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
ciasto na pierogi
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz z mięsa
  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
ciasto na pierogi
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz z mięsa
  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Pierogi z mięsem
Sposób przygotowania
ciasto na pierogi
  1. Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, ale miękkie. Najlepiej na początku dodać trochę mniej mąki i dosypać w razie potrzeby. Wyrobione ciasto nie zbyt łatwo przyjmuje więcej wody, więc łatwiej będzie dosypać mąki w razie czego.
  2. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam kółka szklanką.
    Pierogi z mięsem
  3. Na każde kółko kładę łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżam wodą i sklejam
    Pierogi z mięsem
  4. Odkładam na stolnicę lub blat posypany mąką.
    Pierogi z mięsem
  5. Pierogi wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
farsz mięsny do pierogów
  1. Mięso mielę bardzo drobno, lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
    Farsz do pierogów z mięsem
  2. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. Farsz powinien być dość mocno pieprzny.
  3. Jeśli farsz jest za suchy, a zwykle tak jest, dodaję kilka łyżek rosołu lub w ostateczności wody. Mięso musi się kleić a nie rozsypywać.
(Visited 6 780 times, 6 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie