Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Pyszne pierogi ruskie bez glutenu z farszem bez sera
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 50 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
szt (około)
Składniki
ciasto bezglutenowe na pierogi
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
farsz do pierogów ruskich bez sera
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Czas przygotowania 50 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
szt (około)
Składniki
ciasto bezglutenowe na pierogi
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
farsz do pierogów ruskich bez sera
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
Farsz do pierogów ruskich bez sera
  1. Najpierw przygotowuję farsz, aby zdążył wystygnąć. Gotuję obrane ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Zalewam 3 szklankami wrzątku i gotuję 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewam wody aby się nie przypaliła.
  2. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju
  3. Ugotowane ziemniaki gniotę, dodaję kaszę jaglaną, posmażoną cebulę i przyprawiam solą i pieprzem i wyciskam sok z połowy cytryny. Odstawiam do ostygnięcia
ciasto bezglutenowe na pierogi
  1. Obie mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję olej i gorącą wodę. Mieszam najpierw łyżką, później wyrabiam ręką ciasto. Powinno być dość wilgotne, aby się nie rwało.
  2. Ciasto przykrywam folią spożywczą. Odrywam kawałek i z niego formułuję wałek, który kroję na kawałki o szerokości ok 2 cm. Każdy kawałek formułuję w kulkę i rozwałkowuję małym wałkiem (lub butelką 😉 ) Podsypuję mąką z tapioki, gryczana się do tego nie nadaje. Jeśli wolicie tradycyjny sposób, możecie rozwałkować większy placek i wykrawać kółka szklanką. Pozostałe po wykrojeniu ciasto łączę z pozostałym pod folią. Ciasto pod folią i tak zazwyczaj trochę wysycha w trakcie lepienia, więc przed wałkowaniem kolejnej jego części, dolewam odrobinę wody.
  3. Nakładam farsz na środek ciasta i zlepiam brzegi. Staram się tak formułować farsz, bym nie musiała naciągać ciasta, które może pęknąć. Pierogi gotuję partiami po ok 10 szt. w dużej ilości osolonego wrzątku ( do którego wlewam 2 łyżki oleju) ok 5 minut od wypłynięcia. Układam na talerz, tak by się nie dotykały. Po wyschnięciu odwracam każdy na drugą stronę, żeby się nie przykleiły do talerza.
  4. Smacznego!
(Visited 6 857 times, 13 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie