Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Porcje
sztuk
Składniki
  • 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
  • 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
  • 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
  • szczypta soli
Porcje
sztuk
Składniki
  • 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
  • 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
  • 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
  • szczypta soli
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Sposób przygotowania
  1. Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
  3. Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
  4. Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki. Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty. Uwaga – jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce. Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
  5. Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
  6. Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę. Smacznego!
Pozostałe informacje

* Konfitura pomarańczowa przepis. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie konfitury, można do pierniczków dodać łyżeczkę tartej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wtedy warto do ciasta dolać odrobinę mleka roślinnego.

(Visited 1 714 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie