Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie
owsiane placuszki z czekoladą
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (smażenia) 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju np. kokosowy, rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (smażenia) 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju np. kokosowy, rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
owsiane placuszki z czekoladą
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, sól i cynamon mieszam w misce. W drugiej misce mieszam mleko, olej (kokosowy w postaci płynnej) i aquafabę.
  2. Wlewam mokre składniki do suchych mieszając rózgą lub mikserem, aż do połączenia. Odstawiam na 10 minut i w razie gdyby ciasto było zbyt gęste dolewam mleko roślinne.
  3. Czekoladę siekam na mniejsze kawałki i wsypuję do masy. Mieszam.
  4. Rozgrzewam patelnię. Nie ma potrzeby jej dodatkowo natłuszczać, ale jeśli chcecie, możecie wlać odrobinę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce ciasta. Smażę placuszki kilka chwil, aż spód nabierze koloru i przewracam na drugą stronę.
  5. Podaję polane syropem z agawy/klonowym lub ksylitolem pudrem 🙂 Smacznego!
(Visited 615 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie