Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Owsiane bułki bezglutenowe i wegańskie
Porcje
sztuk
Składniki
  • 220 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 220 g mąki (skrobii) ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Porcje
sztuk
Składniki
  • 220 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 220 g mąki (skrobii) ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Drożdże kruszę do małej miseczki. Dodaję łyżeczkę cukru i zalewam 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiam na 10 minut
  2. W dużej misce mieszam mąki, sól i sodę oczyszczoną.
  3. Wlewam rozczyn drożdży, aquafabę, ocet i olej oraz wodę. Mieszam łyżką. Konsystencja będzie dość rzadka. Nie da się wyrabiać ręką, ale po wyrośnięciu powinna być taka jak na filmiku wyżej. Odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  4. Po tym czasie ręką wyrabiam ciasto jak na filmiku. Jeśli ciasto jest za suche i się kruszy, dolej wody, a jeśli za mokre i nie da się z niego utworzyć ręką bułeczek, dosyp odrobinę więcej mąki owsianej. Formułuję średniej wielkości bułeczki
  5. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem, nacinam i przykrywam ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Piekarnik nagrzewam w tym czasie do 180 st.C bez termoobiegu – grzałka góra dół.
  6. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika na ok 12-15 minut.
  7. Studzę na kratce. Smacznego!
(Visited 2 092 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie