Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Sposób przygotowania
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
  2. Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
  3. Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
  4. Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
  5. Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
  6. Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.
(Visited 4 207 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie