Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu, ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 250 g tartej, odciśniętej z soku marchewki lub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego lub łyżka soku z pomarańczy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu, ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 250 g tartej, odciśniętej z soku marchewki lub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego lub łyżka soku z pomarańczy
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewam piekarnik do 180 st. C
  2. W misce mieszam suche składniki, mąki, cukier, cynamon, gałkę, sól, proszek i sodę. W drugiej misce mieszam mokre składniki: wodę (najpierw daję 1/3 szklanki i ewentualnie dolewam po wymieszaniu całej masy w zależności od tego jak mokra była marchewka) olej, ocet, aquafabę i olejek pomarańczowy.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką. dodaję tartą marchewkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i suche, dolewam resztę wody. Do ciasta można dodać ulubione orzechy.
  4. Do przygotowanych foremek wlewam ciasto. Tak do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piekę 12 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy w środku ciasto jest suche. Studzę na kratce.
  5. Smacznego!
Pozostałe informacje

Zamienniki:

  • Mąkę owsianą można zastąpić mąką gryczaną jasną
  • Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką
  • Jeśli gluten nie jest dla Ciebie problemem, możesz całość mąk w przepisie zastąpić mąką orkiszową lub pszenną
  • * Aquafabę możesz zastąpić 2 jajkami jeśli ich nie unikasz w diecie
  • Cynamon i gałkę możesz zastąpić mieszanką do pierników lub całkiem pominąć
  • Ocet jabłkowy możesz zastąpić sokiem z cytryny
(Visited 2 018 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie