Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi
Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • ulubiony makaron
  • 2 łyżki oliwy lub łyżka masła
  • 120 g świeżego szpinaku
  • małe 2 ząbki czosnku
  • 200 g piersi indyka lub kurczaka opcjonalnie
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego + łyżeczka mąki ziemniaczanej lub śmietany zwierzęcej lub roślinnej
  • parmezan, ser roślinny lub płatki drożdżowe do posypania
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • ulubiony makaron
  • 2 łyżki oliwy lub łyżka masła
  • 120 g świeżego szpinaku
  • małe 2 ząbki czosnku
  • 200 g piersi indyka lub kurczaka opcjonalnie
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego + łyżeczka mąki ziemniaczanej lub śmietany zwierzęcej lub roślinnej
  • parmezan, ser roślinny lub płatki drożdżowe do posypania
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję al dente w mocno osolonym wrzątku. Odcedzam ale zachowuję 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Szpinak myję, osuszam i urywam grubsze łodyżki. Pomidorki kroję na pół, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mięso, jeśli używam, kroję w kostkę i przyprawiam solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę/masło i wsypuję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość i zwiędnie dodaję sporą szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę minutę i przekładam szpinak na sitko.
  4. Na patelnię, na której smażyłam szpinak ponownie wlewam odrobinę tłuszczu i wrzucam mięso. Smażę kilka minut, do momentu kiedy mięso się zetnie. Posypuję łyżeczką ziół prowansalskich i dodaję pomidorki. Smażę chwilę razem.
  5. W tym czasie do miseczki wlewam mleko roślinne i rozpuszczam w nim mąkę ziemniaczaną (lub jeśli dozwolona, pszenną) Jeśli używasz śmietany, nie musisz jej mieszać z mąką. Sos zgęstnieje bez tego.
  6. Na patelnię dodaję szpinak i zalewam przygotowanym wcześniej mlekiem roślinnym/ śmietaną. Na małym ogniu podgrzewam aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam odrobinę wody z gotowania makaronu. Wsypuję makaron i mieszam.
  7. Gotowe danie podaję posypane tartym parmezanem, serem roślinnym lub płatkami drożdżowymi.
  8. Smacznego!
(Visited 520 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie