Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Kuchnia wloska
Keyword makaron
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g makaronu u mnie penne
  • 1 redniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku * lub 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżka śmietany lub śmietanki roślinnej (ja używam mleczka kokosowego)
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
Kuchnia wloska
Keyword makaron
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g makaronu u mnie penne
  • 1 redniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku * lub 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżka śmietany lub śmietanki roślinnej (ja używam mleczka kokosowego)
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek obieram i siekam w drobną kostkę. Cukinie kroję w półplasterki.
  2. Na łyżce oleju podsmażam cebulę, kiedy zaczyna się szklić dodaję czosnek. Smażę chwilę i dodaję cukinię. Wsypuję suszoną bazylię, pomidory ( z oleju wcześniej drobno siekam). Wlewam ok 1/4 szklanki wody, przykrywam i duszę ok 15 minut. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje, dolewam więcej. W międzyczasie gotuję makaron.
  3. Makaron odcedzam zachowując ok pół szklanki wody z gotowania.
  4. Do cukinii dodaję wodę z gotowania makaronu. Gotuję chwilę. Powinien powstać gęsty, cukiniowy sos. Następnie doprawiam solą i pieprzem i dodaję śmietankę.
  5. Szynkę parmeńską kroję w plasterki. Wykładam je na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę smażę, aż zacznie się robić chrupiąca.
  6. Do makaronu wlewam sos i mieszam. Wykładam na talerze i posypuję podsmażoną szynką. Dekoruję świeżą bazylią. Smacznego!
Pozostałe informacje

* pomidory suszone – ja używam pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, wtedy nie dodaję już dodatkowej porcji bazylii. Dokładnie używam tej mieszanki – klik.

(Visited 130 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie