Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Bezglutenowy makaron łazanki
Łazanki z białej kapusty przepis na bezglutenowy makaron łazanki
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Przepis na bezglutenowy makaron łazanki
  • 100 g mąki ryżowej jasnej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ok. 0,5 szklanki wody u mnie szklanka to 250ml
  • 1 łyżeczka soli do gotowania
  • 1 łyżka oleju do gotowania
Łazanki z białej kapusty
  • 0,5 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • ok 250 g kiełbasy
  • olej lub smalec do smażenia opcjonalnie (jeśli mam tłusty boczek, nie dodaję już dodatkowego tłuszczu)
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Przepis na bezglutenowy makaron łazanki
  • 100 g mąki ryżowej jasnej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ok. 0,5 szklanki wody u mnie szklanka to 250ml
  • 1 łyżeczka soli do gotowania
  • 1 łyżka oleju do gotowania
Łazanki z białej kapusty
  • 0,5 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • ok 250 g kiełbasy
  • olej lub smalec do smażenia opcjonalnie (jeśli mam tłusty boczek, nie dodaję już dodatkowego tłuszczu)
  • sól i pieprz do smaku
Łazanki z białej kapusty przepis na bezglutenowy makaron łazanki
Sposób przygotowania
Bezglutenowy makaron łazanki
  1. W misce mieszam mąki, sól, wlewam oliwę i 0,5 szklanki wody. Mieszam i kiedy ciasto zaczyna się sklejać wyrabiam ręką. W razie czego dolewam wody i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne jak plastelina.
  2. Dzielę ciasto na 3 części i każdą podsypując mąką ryżową, wałkuję najcieniej jak się da. Pozostałe części ciasta leżą przykryte miseczką, by nie wyschły.
  3. Placek ciasta kroję w paski, następnie w poprzek pod kątem, by powstały romby. Wsypuję łazanki na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Najlepiej jest ugotować makaron w dwóch partiach w dużej ilości wody.
Bezglutenowe łazanki z białej kapusty
  1. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę siekam w drobne paski. Boczek w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
  2. Posiekaną kapustę zalewam 1 szklanką wrzątku, dodaję łyżeczkę soli i gotuję aż do miękkości.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli i lekko przyrumieni. Wyjmuję boczek i cebulę, a na tą samą patelnię wkładam kiełbasę i podsmażam.
  4. Ugotowaną kapustę odcedzam i łączę z podsmażoną kiełbasą, boczkiem i cebulą. Podmażam całość razem przez 2-3 minuty, dodaję ugotowany makaron łazanki i delikatnie mieszam. Doprawiam dużą ilością pieprzu czarnego i solę jeśli trzeba, uważając by nie przesadzić 😉 (boczek jest już słony, kapusta i łazanki gotowały się w osolonej wodzie )
  5. Podaję na ciepło. Smacznego!
(Visited 430 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie