Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Krokiety z mięsem bezglutenowe i bez jajek
Krokiety z mięsem bez jajek i bezglutenowe
Porcje
sztuk
Składniki
Bezglutenowe naleśniki bez mleka i jajek
  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej można zastąpić gryczaną niepaloną
  • 2 szklanki mąki ryżowej z białego ryżu
  • 1,5 szklanki skrobi z tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki soli jeśli używasz przepisu do naleśników na słodko, daj mniej
Farsz mięsny do krokietów
  • 1,5 kg mięsa np. karczku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • włoszczyzna 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i por
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku `
Dodatki do panierowania
  • 3-5 łyżek mąki ryżowej lub pszennej jeśli dozwolona
  • zimna woda ok 3 łyżki wody na 1 łyżkę mąki
  • panier z ciecierzycy lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Porcje
sztuk
Składniki
Bezglutenowe naleśniki bez mleka i jajek
  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej można zastąpić gryczaną niepaloną
  • 2 szklanki mąki ryżowej z białego ryżu
  • 1,5 szklanki skrobi z tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki soli jeśli używasz przepisu do naleśników na słodko, daj mniej
Farsz mięsny do krokietów
  • 1,5 kg mięsa np. karczku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • włoszczyzna 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i por
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku `
Dodatki do panierowania
  • 3-5 łyżek mąki ryżowej lub pszennej jeśli dozwolona
  • zimna woda ok 3 łyżki wody na 1 łyżkę mąki
  • panier z ciecierzycy lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Krokiety z mięsem bez jajek i bezglutenowe
Sposób przygotowania
Naleśniki bezglutenowe bez jajek
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszam ze sobą i odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam wody. Jeśli zbyt rzadka, dodaję więcej mąki ryżowej lub skrobi z tapioki.
  2. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron, tak jak zwykłe naleśniki.
Farsz mięsny
  1. Karczek gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem kilku liści laurowych, zielem angielskim i włoszczyzną. Zajmuje to ok 1,5 – 2 godzin. Wywar z mięsa zachowuję.
  2. Kapustę kiszoną siekam i gotuję osobno do miękkości ok pół godziny. Odcedzam.
  3. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na 2 łyżkach oleju na złoto.
  4. Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze wraz z ugotowaną kapustą.
  5. Zmielone mięso dodaję do smażącej się cebuli z czosnkiem i podsmażam razem kilka chwil. Dolewam ok 0,25 – 0,5 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Odstawiam.
  6. Po dużej łyżce farszu kładę na naleśnik i zawijam krokiety.
  7. Przygotowuję panierkę: Do mąki wlewam wodę, ciągle mieszając, aż uzyskam konsystencję lepkiej, nie zbyt gęstej masy, do której przyklei się panierka. Następnie panieruję w ciecierzycy lub bezglutenowej bułce tartej.
  8. Smażę na złoty kolor na oleju.
  9. Podaję na ciepło z kubeczkiem domowego barszczu. Smacznego!
(Visited 915 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie