Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Kotlety z kalafiora i ziemniaków z koperkiem
kotlety z kalafiora i ziemniaków
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 0,5 kalafiora waga po ugotowaniu-ok 500g
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej lub pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 jajko
  • bułka tarta bezglutenowa (lub pokruszone płatki kukurydziane)
  • olej do smażenia
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 0,5 kalafiora waga po ugotowaniu-ok 500g
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej lub pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 jajko
  • bułka tarta bezglutenowa (lub pokruszone płatki kukurydziane)
  • olej do smażenia
kotlety z kalafiora i ziemniaków
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kalafior również. Ziemniaki gniotę na pure, kalafior również, ale nie tak dokładnie na miazgę jak ziemniaki. Odkładam do wystudzenia. Zazwyczaj przygotowuję te kotleciki z resztek poprzedniego obiadu, więc już mam kalafior i ziemniaki ugotowane 🙂
  2. Cebulę siekam drobno, smażę na złoto na łyżce oleju.
  3. Do masy na kotlety z kalafiora i ziemniaków dodaję cebulkę, koperek, sól i pieprz do smaku. Następnie dodaję mąki i mieszam. Formułuję kotleciki, odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, by były zimne. Po tym czasie wyjmuję, obtaczam w bułce tartej, i smażę na oleju na złoty kolor.
(Visited 479 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie