Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 6 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 6 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
  1. Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
  3. Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
  5. Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego!
(Visited 6 563 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie