Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Ketchup z cukinii
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas gotowania 40 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas gotowania 40 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu
Ketchup z cukinii
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
  2. Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
  3. Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
  4. Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
  5. Smacznego! 🙂
(Visited 19 388 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie