Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 200 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
  • 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 200 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
  • 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka
Sposób przygotowania
  1. Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
  2. Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
  3. Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
  4. Gotowe ciastka studzę na kratce.
(Visited 1 462 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie