Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Fit batoniki jaglane z orzechami, bakaliami i czekoladą
Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladą
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
sztuki
Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 3 suszone daktyle lub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g suszonych jagód goji
  • 30 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów lub innych orzechów
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
sztuki
Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 3 suszone daktyle lub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g suszonych jagód goji
  • 30 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów lub innych orzechów
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladą
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą przez dłuższą chwilę, by nie była gorzka. Zalewam w garnku 2 szklankami gorącego mleka lub ostatecznie wody. Dodaję 3 daktyle i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ok 15 minut.
  2. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję rozgniecionego widelcem banana. Wsypuję posiekane pestki dyni, połowę migdałów( resztę pozostawiam dla ozdoby) słonecznik i pozostałe bakalie. Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców, jakie masz pod ręką. Mieszam i w razie czego dosładzam dowolnym słodzidłem według gustu.
  3. Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wielkości ok 20x30cm. Rozkładam równomiernie i ugniatam.
  4. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 20 minut. Po tym czasie lekko studzę, delikatnie ciepłe wyjmuję wraz z papierem z blaszki i kładę na blat lub deskę do krojenia. Kroję w prostokąty.
  5. Czekoladę siekam na drobniejsze kawałki, wsypuję do miski wraz z olejem kokosowym i roztapiam w kąpieli wodnej – miskę kładę na garnuszek z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszam aż do rozpuszczenia. Czekoladą polewam batoniki. i wstawiam do lodówki do wystudzenia. Smacznego!
(Visited 807 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie