Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe
Jak zrobić domowe mleko migdałowe
Czas przygotowania 5 minut
Czas oczekiwania 8-12 godzin
Porcje
litr
Składniki
  • 1 szklanka migdałów najlepiej bio
  • 4 szklanki wody przegotowanej / mineralnej
  • 1 suszony daktyl
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Czas przygotowania 5 minut
Czas oczekiwania 8-12 godzin
Porcje
litr
Składniki
  • 1 szklanka migdałów najlepiej bio
  • 4 szklanki wody przegotowanej / mineralnej
  • 1 suszony daktyl
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Jak zrobić domowe mleko migdałowe
Sposób przygotowania
  1. Migdały zalewam wodą, tak by były nią przykryte i zostawiam na noc.
  2. Następnego dnia odcedzam. Nie obieram ich ze skórki. Migdały wkładam do blendera zalewam 4 szklankami wody, dodaję ekstrakt, daktyla, sól i miksuję aż migdały się rozdrobnią.
    Jak zrobić domowe mleko migdałowe
  3. Na sitko nakładam gazę i przecedzam mleko do miski. Gazę ściskam, by wycisnąć jak najwięcej mleka. Pozostałą pulpę pozostawiam i wykorzystuję do innych przepisów.
    Jak zrobić domowe mleko migdałowe
  4. Mleko przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. Smacznego!
    Jak zrobić domowe mleko migdałowe
(Visited 424 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie