Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Czysty barszcz czerwony bez zakwasu
Czysty barszcz czerwony bez zakwasu
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnia polska
Keyword czysty barszcz
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 duże buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru mięsno-warzywnego ja dolewam wywaru z mięsa, które gotowałam na farsz do pierogów czy krokietów
  • 1 l wody
  • ok 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • mała garść suszonych grzybów
  • majeranek
  • sól i pieprz, cukier do smaku
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnia polska
Keyword czysty barszcz
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 duże buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru mięsno-warzywnego ja dolewam wywaru z mięsa, które gotowałam na farsz do pierogów czy krokietów
  • 1 l wody
  • ok 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • mała garść suszonych grzybów
  • majeranek
  • sól i pieprz, cukier do smaku
Czysty barszcz czerwony bez zakwasu
Sposób przygotowania
  1. Buraki obieram i kroję w plasterki. Czosnek obieram i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Wywar i wodę zagotowuję razem. Dodaję ocet, pokrojone buraki, czosnek i grzyby. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Można wrzucić kilka ziarenek pieprzu w całości. Barszcz gotuję 40 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodaję łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
  3. Zostawiam na noc.
  4. Na drugi dzień znów podgrzewam, ale nie zagotowuję, przecedzam przez sitko i doprawiam majerankiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  5. Trzeba pilnować by barszcz już się nie zagotował, bo straci swój piękny kolor! Smacznego!
(Visited 527 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie