Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Cukinia lub papryka faszerowana kaszą jaglaną z brukselką
cukinia i papryka faszerowana kaszą jaglaną i brukselką
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 20 dkg brukselki
  • 1 kawałek pora ok. 10-15 cm
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka buionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki (ziemniaczanej lub łyżka pszennej)
  • szczypta cukru
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 20 dkg brukselki
  • 1 kawałek pora ok. 10-15 cm
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
sos pomidorowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka buionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki (ziemniaczanej lub łyżka pszennej)
  • szczypta cukru
cukinia i papryka faszerowana kaszą jaglaną i brukselką
Sposób przygotowania
  1. Papryki przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne, cukinie kroję wzdłuż i wydrążam miąższ. Miąższ z cukinii siekam drobno i odkładam. Przekrojone i wydrążone warzywa lekko oprószam solą i oliwą wewnątrz.
  2. Kaszę jaglaną płuczę, przelewam wrzątkiem. Przesypuję do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 minut. Po tym czasie wyłączam gaz i przykrytą kaszę zostawiam by doszła.
  3. Cebulę obieram i drobno siekam. Pora myję i kroję w cienkie plasterki.
  4. Z brukselek odcinam twarde głąby i usuwam brzydkie liście. Myję i kroję w plasterki.
  5. Na oleju (ok. 2 łyżki) podsmażam cebulę, dodaję pora i brukselki. Nie mieszam zbyt często, by brukselki się ładnie przysmażyły. Jeśli faszeruję cukinię, to w tym momencie na patelnię wrzucam również jej miąższ i smażę, aż lekko zmięknie. Doprawiam dużą szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem i papryką.
  6. Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażoną brukselkę z warzywami, mieszam i doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem.
  7. Masą faszeruję papryki i cukinię. Wkładam faszerowane warzywa do brytfanki, wlewam na dno ok. pół szklanki wody lub bulionu. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 30 minut. W połowie pieczenia okrywam pokrywkę.
  8. Warzywa wyjmuję i podaję z pomidorowym sosem. Smacznego!
sos pomidorowy
  1. W czasie, kiedy warzywa się pieką, przygotowuję sos pomidorowy.
  2. Do gorącego bulionu dodaję przecier pomidorowy i mieszam.
  3. Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. W osobnej miseczce mieszam dokładnie mąkę (ziemniaczaną lub pszenną) z zimną wodą tak ok 1/4 szklanki. Jeśli używam pszennej mąki, najpierw wsypuję mąkę, a powoli dolewam wodę ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
  4. Mąkę wlewam do pomidorowego bulionu i mieszam. Doprowadzam do wrzenia, powinno zgęstnieć. Przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe
(Visited 184 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie