Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Wydruk przepisu
Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie
Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
ciasteczka
Składniki
  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
ciasteczka
Składniki
  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy
Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
  2. Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
  3. Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
  4. Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
  5. Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.
  6. Smacznego!
(Visited 3 168 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest