Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i dokładnie myję. Cebulę i czosnek obieram, myję.
  2. Ziemniaki mielę w malakserze razem z cebulą i czosnkiem na gładką masę. Można zetrzeć na tarce na miazgę.
  3. Wsypuję do masy mąki, pieprz i sól. Mieszam.
  4. Patelnię rozgrzewam i wlewam olej, tak by przykrył dno patelni. Kładę po łyżce ciasta na rozgrzany olej, rozpłaszczam na placek i smażę po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placki nie mogą się za szybko rumienić, bo w środku zostaną surowe. Można je obrócić jeszcze raz i jeszcze chwilę posmażyć ponownie, uważając by się nie przypaliły.
  5. Usmażone placki układam na papierowym ręczniku i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Podaję z gulaszem lub innymi ulubionymi dodatkami np. ze śmietanką czy ketchupem np. z cukinii. Smacznego!
(Visited 1 573 times, 11 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie