Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Porzeczkowe bezy z aquafaby (wegańskie i bezglutenowe)
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanka Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru do wypiekow
  • 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin opcjonalnie
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanka Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru do wypiekow
  • 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin opcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 100st.C. Aquafabę ubijam, aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry nogami nie może się nic wylewać 🙂 Powoli po 1 łyżeczce dodaję cukier ubijając dalej, a po każdej dodanej łyżeczce cukru ubijam kilkanaście sekund zanim dodam następną.
  2. Kiedy wykorzystam już cały cukier ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Wsypuję łyżeczkę sproszkowanych owoców i ubijam chwilę aż do połączenia masy.
  3. Przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka i formułuję nie za duże bezy. Wstawiam do nagrzanego do 100st.C piekarnika ustawionego z termoobiegiem i piekę ok 75 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika by wypuścić parę, zamykam i studzę w piekarniku ok 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmuję i przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku.
(Visited 717 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie