Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Bezglutenowe i wegańskie pierniki ozdobione wegańskim lukrem z aquafaby (wody z puszki ciecierzycy)
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
szt (około)
Składniki
Bezglutenowe pierniki
  • 80 g margaryny bezmlecznej lub masła
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Wegański lukier z aquafaby
  • 4 łyżki Aquafaba wody z ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
szt (około)
Składniki
Bezglutenowe pierniki
  • 80 g margaryny bezmlecznej lub masła
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Wegański lukier z aquafaby
  • 4 łyżki Aquafaba wody z ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
Bezglutenowe pierniki z lukrem z aquafaby
Sposób przygotowania
Bezglutenowe pierniki
  1. Margarynę lub masło i miód podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję cukier.
  2. Mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao przesiewam przez sito do miski. Dodaję migdały.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam. Ciasto będzie dość miękkie, ale po schłodzeniu będzie dobrze się wałkowało. Formułuję kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny, lub ok 15 minut do zamrażalnika.
  4. Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję na grubość ok 2-5mm. podsypując mąką blat, stolnicę i wałek. Wykrawam foremką kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bezglutenowe, wegańskie pierniki z lukrem z aquafaby
  5. Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę ok 7-10minut
Wegański lukier z aquafaby
  1. Wodę z puszki ciecierzycy mieszam z sokiem z cytryny. Wsypuję cukier puder i ucieram kilka minut na gładką masę. W razie potrzeby dosypujemy cukier lub dolewamy sok z cytryny.
  2. Przelewam do rękawa cukierniczego i nakładam najcieńszą końcówkę do ozdabiania. Równie dobrze można użyć zwykłego woreczka, który po napełnieniu zawiązujemy szczelnie i odcinamy róg. Ozdabiamy pierniczki.
(Visited 1 559 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie