Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
z serem lub tofu
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
sztuki
Składniki
bezglutenowe pączki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • 160 ml mleka u mnie owsiane
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
  • 200 g serka twarogowego lub tofu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
lukier cytrynowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
sztuki
Składniki
bezglutenowe pączki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • 160 ml mleka u mnie owsiane
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej niekoniecznie
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy
  • 200 g serka twarogowego lub tofu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
lukier cytrynowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda
Bezglutenowe pączki gryczano jaglane
Sposób przygotowania
Bezglutenowe pączki
  1. Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
  2. Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.
  3. W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty. Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
lukier cytrynowy
  1. Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.
(Visited 419 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie