Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem
Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania /pieczenia 40 minut
Porcje
sztuk
Składniki
bezglutenowe ciasto drożdżowe
  • 240 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 240 g mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej opcjonalnie
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru do wypiekow lub erytrolu, lub innego słodzidła
  • ok. 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
masa makowa bezglutenowa
  • 250 g maku mielonego ja kupuję gotowy mielony mak
  • ok. 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego, lub 2 łyżki likieru amaretto
  • 1/2 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) opcjonalnie
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania /pieczenia 40 minut
Porcje
sztuk
Składniki
bezglutenowe ciasto drożdżowe
  • 240 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 240 g mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej opcjonalnie
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru do wypiekow lub erytrolu, lub innego słodzidła
  • ok. 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
masa makowa bezglutenowa
  • 250 g maku mielonego ja kupuję gotowy mielony mak
  • ok. 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego, lub 2 łyżki likieru amaretto
  • 1/2 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) opcjonalnie
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów
Bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem
Sposób przygotowania
  1. Mleko podgrzewam lekko. Drożdże rozkruszam i wsypuję do 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Wsypuję łyżeczkę cukru i mieszam.
  2. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąki wsypuję do drożdżowego zaczynu i mieszam. Zaczyn odstawiam na 10-15 minut w ciepłe miejsce
  3. Do mieszanki mąk dosypuję resztę cukru, gumę ksantanową, jeśli używam i sól. Mieszam. Wlewam zaczyn i resztę mleka roślinnego. Wyrabiam ręką chwilę i dodaję olej, wyrabiam dalej. Jeśli ciasto jest za twarde dolewam mleko, jeśli za rzadkie, mąkę. Powinno być miękkie, ale nie za bardzo, tak by dało się wałkować.
  4. Wyrobione ciasto przykrywam folią aluminiową, w której robię kilka otworów wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Będzie łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki ciasta. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt i smaruję masą makową. Zawijam w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroję na plastry o grubości ok 4 cm. Każdego ślimaczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i odstawiam na ok 20 minut, aż trochę urośnie, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 30-40 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Można polać lukrem lub posypać słodzidłem 🙂 Smacznego!
masa makowa
  1. Mielony mak zalewam gorącym mlekiem, tak aby cały był przykryty i odstawiam na ok 20 minut. Jeśli masz mak niemielony, trzeba go gotować ok 30 minut, odcedzić i wystudzony przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy.
  2. Rodzynki i migdały zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Migdały obieram ze skórki, po namoczeniu powinna ładnie odchodzić. Siekam drobno. Rodzynki wyjmuję z wody.
  3. Mak łączę z pozostałymi składnikami masy. Aquafaby nie ubijam, dolewam po prostu w wersji płynnej. Mieszam i próbuję, ewentualnie dosładzam.
(Visited 1 097 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie