Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Wegańskie i bezglutenowe ciasto owracane z klementynkami
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut.
Porcje
tortownica o śr. ok 20 cm
Składniki
  • 3-4 klementynki lub mandarynki
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub bezmlecznej margaryny (do posmarowania tortownicy )
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 2/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego kokosowego lub 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej
  • 1 łyżka gorącej wody
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut.
Porcje
tortownica o śr. ok 20 cm
Składniki
  • 3-4 klementynki lub mandarynki
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie kokosowo-ryżowe
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub bezmlecznej margaryny (do posmarowania tortownicy )
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 2/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego kokosowego lub 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej
  • 1 łyżka gorącej wody
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z klementynkami
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 180st. C. z termoobiegiem
  2. Formę od spodu owijam folią aluminiową, by soki z mandarynek nie wypływały do piekarnika.
  3. Mandarynki obieram ze skórki. Kroję je w poprzek na 3 części i wyjmuję pestki jeśli są. Dno formy smaruje olejem kokosowym lub wegańskim masłem. Posypuję łyżką cukru trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu. Na to układam plastry klementynek. Pomiędzy nimi układam kawałki, by było jak najmniej pustych przestrzeni.
  4. W jednej misce mieszam mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy i olej. W drugiej misce mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
  5. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki owsianej.
  6. Ciasto wlewam ostrożnie na mandarynki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut. Po tym czasie studzę i delikatnie wyjmuję z formy, układając na paterę do góry dnem.
  7. 2 łyżki konfitury pomarańczowej mieszam z łyżką gorącej wody. Taką mieszanką smaruję ciasto.
  8. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • Jeśli nie musisz używać mąk bezglutenowych, zamiast mąki owsianej i ziemniaczanej użyj 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej.
(Visited 794 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie