Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladąCiecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem. Przepis na pieguski z ciecierzycy z bloga Zjem Cię od razu mnie zachęciły do wypróbowania. Miałam nadzieję, że posmakują też moim małym łasuchom i się nie zawiodłam 🙂

Przy okazji chcę Was zaprosić do Ani i jej bloga. Ostatnio wydała bardzo ciekawego e-booka z kreatywnymi sposobami przemytu warzyw w diecie. Zachęcam do odwiedzenia jej strony i pobierania e-booka 🙂

Wracając do przepisu na pieguski, wyszły przepyszne! Kruche, ale w środku lekko wilgotne (cieńsze będą całkiem kruche), czyli takie, jak lubimy. Dodatek czekolady i olejku pomarańczowego jest bardzo trafny. Nadaje im ciekawego smaku i aromatu. Ciasteczka są oczywiście bez jajek, mleka, glutenu (jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej lub zmielimy takie płatki owsiane), więc nadają się dla naszej rodziny idealnie! 🙂 Już czuję, że te ciasteczka obok kokosowo-migdałowych i gryczanych będą częstymi bywalcami na naszym stole.

W dodatku przepis na pieguski z ciecierzycy jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników i blender. Zrobiłam je w 5 minut dosłownie. Czas pieczenia to kilkanaście minut, stygną szybciutko, więc jako przekąska w nagłym ataku potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lub dla niespodziewanych gości takie ciastka z ciecierzycy są idealne. Ciecierzycę wykorzystujemy na ciastka, a zalewy nie wylewamy. Robimy z niej mnóstwo wegańskich pyszności! Bezy, mus czekoladowy, biszkopt, kokosanki i wiele, wiele innych! Jeśli masz ochotę, to zapraszam do mojej grupy na Facebooku poświęconej przepisom z wykorzystaniem aquafaby.  Dzielimy się wskazówkami, poradami i wspieramy w wypiekach bez jajek, mleka i glutenu 🙂

Tymczasem zapraszam na ciasteczka pieguski z ciecierzycy 🙂

Wydruk przepisu
Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą
rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania (pieczenia) 15 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 1 puszka (ok 240g) ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 0,5 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia w oryginale była soda oczyszczona
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego lub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
  • 50 g gorzkiej czekolady
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania (pieczenia) 15 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 1 puszka (ok 240g) ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 0,5 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia w oryginale była soda oczyszczona
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego lub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
  • 50 g gorzkiej czekolady
rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę rozdrabniam blenderem. Dodaję resztę składników, poza czekoladą i miksuję dalej.
  2. Czekoladę kroję w małe kosteczki. Dosypuję do ciasta i wyrabiam ręką.
  3. Biorę po kawałku ciasta, formułuję kulę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam tworząc kształt ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę 15 minut.

Pyszne, proste i szybkie! Polecam Wam wypróbować!

(Visited 789 times, 9 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *