You are currently viewing Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu
Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Dziś mam dla Was coś extra! Ten prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu miałam w głowie już od dawna, tylko jakoś nie mogłam znaleźć czasu i chęci, w sumie niepotrzebnie się go obawiałam, bo w wykonaniu jest niezwykle prosty i szybki. Niedługo zbliżają się urodziny moje i syna, co mnie zachęciło do zabrania się za realizację moich tortowych pomysłów. Nie żałuję, bo wyszedł przepyszny! 

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Tort czekoladowy wegański i bezglutenowy

Podstawa jest wykonana z biszkoptu z bananów, który już znacie i lubicie 🙂 Był już na blogu w postaci przepisu na bananowy biszkopt z kremem kokosowym.  Jako spód do tortu świetnie się sprawdził. Smak bananów jest praktycznie minimalny, a sam biszkopt mega puszysty i miękki. Tym razem upiekłam go w mniejszej foremce, by móc go przekroić na 2 blaty. Trzeci blat upiekłam osobno z połowy składników, jednak myślę, że z powodzeniem wyjdzie przemnożenie składników 1,5 razy i upieczenie większego biszkoptu, którego przekroimy na 3 blaty.

Pomysł na wegański czekoladowy krem do tortu powstał w mojej głowie po tym, kiedy bodajże ktoś z członków mojej grupy na Facebooku zapytał, czy do musu czekoladowego może dodać stałą część mleka kokosowego. Wtedy w mojej głowie pojawiła się myśl, że taki mus będzie bardziej stabilny i może się udać wykorzystanie takiego czekoladowego kremu do tortu, babeczek i innych cukierniczych dekoracji.

W przepisie na wegański tort czekoladowy bez glutenu krem czekoladowy z aquafaby sprawdził się doskonale. Sama byłam zdziwiona, jak dobrze się trzyma, jak łatwo się nim dekoruje. Rozsmarowuje się dobrze, szczególnie jeśli troszkę nabierze temperatury pokojowej. Wyciskanie dekoracji lepiej wykonać bardziej schłodzonym kremem.

Mój wegański tort czekoladowy, dzięki temu, że używamy słodkich bananów, nie wymaga białego rafinowanego cukru. Możecie użyć dowolnego, używanego przez Was słodzidła.

Nie zamęczam Was już moimi historiami o tym przepisie. Po prostu zapraszam do wykonania i zdawania mi relacji i zdjęć Waszych czekoladowych wegańskich i bezglutenowych tortów.

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

wegański tort czekoladowy bez glutenu

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 20 cm
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 35 min.
Łącznie 56 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Biszkopt z bananów

  • 4 banany
  • 2-3 łyżki cukru lub 1-2 ksylitolu
  • 100 g mąki ryżowej gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Krem czekoladowy

  • 240 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 puszka mleka kokosowego jego stała część ze schłodzonej puszki
  • 3/4 szklanki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy*
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu czy innego słodzidła

Wykonanie

Biszkopt z bananów

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu
  • Dno foremki smaruję margaryną i posypuję mąką, lub wykładam papier do pieczenia. Boków niczym nie smaruję.
  • Banany myję, obieram i wkładam do malaksera. Wsypuję cukier i miksuję na gładką masę.
  • W miseczce mieszam mąkę i proszek do pieczenia
  • Wsypuję mąkę z proszkiem do bananów i mieszam delikatnie łyżką. Nie za długo, tylko do momentu połączenia składników.
  • Konsystencja ciasta powinna wyglądać dokładnie tak, jak w zwykłym biszkopcie. Wylewam ciasto do foremki, lekko wyrównuję górę i wkładam do piekarnika. Piekę ok 35 minut. Włożony patyczek powinien pozostać suchy. Studzę w delikatnie uchylonym piekarniku.

Krem czekoladowy

  • Do miski przekładam twardą część z puszki mleka kokosowego oraz posiekaną czekoladę.
  • Miskę nakładam na rondelek z gorącą wodą, wstawiam na gaz i na małym ogniu podgrzewam mieszając, aż czekolada się roztopi. Dno miski nie może dotykać wody! Odstawiam do przestygnięcia.
  • Aquafabę przelewam do dużej miski, Ubijam aż piana będzie sztywna i nie będzie wypadać z obróconej do góry nogami miski. Wsypuję powoli cukier. Ubijam do momentu aż cukier całkiem się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami w pianie.
  • Ciągle ubijając wlewam przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę. Masa zrobi się rzadka, to normalne. Wkładam do lodówki na czas, kiedy biszkopt będzie się studził.
  • Biszkopt kroję na 2 blaty. Jeśli chcę trzy blaty, piekę osobno jeden biszkopt z połowy porcji składników, lub można ilość składników od razu przemnożyć przez 1,5 i upiec jeden wyższy, który podzielimy na 3.
  • Wyjmuję masę z lodówki i mieszam łyżką chwilę jeśli jest za twarda. Po chwili będzie już miała odpowiednią konsystencję. Przekładam nią tort.
  • W mojej wersji na 3 blaty masy było idealnie na tzw styk. Jeśli macie 2 blaty spokojnie dacie radę posmarować nią też brzegi, Ja miałam plan by zrobić taki tzw naked cake 😉
  • Smacznego!

Notes

*Jeśli chcesz wiedzieć jak ugotować ciecierzycę, by otrzymać dobrze ubijającą się aquafabę to zobacz ten wpis.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Przypominam jeszcze o konkursie!

Do wygrania książka  „Nie lecz się reklamami leków. Jak chemię zastąpić bezpieczną ekomedycyną” Zbigniewa T. Nowaka.  Wystarczy wstawić na swój profil na Facebooku czy Instagramie zdjęcie pokazujące jak na co dzień, naturalnie dbasz o zdrowie swojej rodziny. Nie zapomnij mnie oznaczyć wstawiając hashtagi #nicponwkuchni i #nieleczsiereklamamileków bym mogła te posty zobaczyć.Dodaj komentarz, że zadanie wykonałaś/łeś pod recenzją książki lub poście konkursowym na Facebooku czy Instagramie. Nie zapomnij też mnie polubić na FB lub zaobserwować na Insta jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś 🙂 Konkurs trwa od 26.02.2018 r. do 5.03.2018 r. Wyniki konkursu podam na moim Instagramie i Facebooku 6.03.2018r.

Torcik trafił na Youtube 🙂 Mój pierwszy film możecie zobaczyć poniżej 🙂

(Visited 32 921 times, 4 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 51 komentarzy

  1. Kasia

    Witam, jak długo polezy ten biszkopt? Czy razem z kremem budyniowym musi się przegryzać w lodówce? Wystarczy zrobić dzień wcześniej czy wcześniej?

  2. Natelle

    Biszkopt zakalec… :(((

  3. Laura

    Mam pytanie co do biszkoptu – jesli chcemy od razu miec biszkopt z 3 warstw i mnożymy całość razy 1,5 to czy czas pieczenia bedzie taki sam? Dziękuję z góry.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Myślę, że 10 minut dłużej powinno wystarczyć.

  4. Welcia

    Czy biszkopt wyjdzie bez cukru? Zrobiłam według przepisu, dałam 1,5 łyżki cukru a i tak jest za słodki.

  5. Marlon

    A mleko kokosowe mogę zastąpić innym?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety w tym przepisie nie da się go zastąpić innym. Chodzi o to by masa się scieła a z innym mlekiem to się nie uda.

  6. Marlon

    Czy do kremu można dać czekoladę wegańską?

  7. Dominika

    Hej, wygląda pysznie 🙂 Jak myślisz, czy mogę użyć innej mąki bezglutenowej? Czy nada sie każda czy nie?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Każda chyba nie, ale na pewno te, co wymieniłam w przepisie i jeszcze też z owsianej wychodzi. A jaką mąkę masz do dyspozycji?

  8. Nadia

    Czy zamiast mąki ryżowej można użyć pszenną?

  9. Dabu

    Witam. Czym mogłabym zastąpić czekoladę? Budyniem? Żelatyną? W jakiej ilości?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ciężko powiedzieć, to jest jednak główny składnik tej masy. Proponuję skorzystać z przepisu na masę budyniową z mojego orzechowca bez glutenu i nabiału lub może ubić śmietankę kokosową np z dodatkiem owoców. Takie masy też będą dobrze smakować na tym biszkopcie

  10. Wioleta

    Czym zastąpić mleko kokosowe w masie?
    Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że można spróbować z masłem np klarownym jeśli używasz lub jakąś margarynę bezmleczna np Alasan

  11. Magda

    cześć, czy do biszkoptu mogę dodać jakiś aromat( np. migdałowy) ? czy biszkopt można nakropic np. herbatą czy sokiem? i do kremu dodać owoce ( myślałam o mandarynkach z puszki ) i np. mielonych migdałów

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, można dodać aromat do biszkoptu. Do kremu możesz dodać owoce, ale tak przed samym wyłożeniem na biszkopt.

      1. Magda

        dziękuję za odpowiedź. A nasączyć biszkopt też mogę? czy się rozpadnie ?

  12. Marta

    Czy krem wyjdzie jeśli zamiast stałej części mleka kokosowego użyć gładkiego masła orzechowego? Mam ochotę na trochę orzechowatości w tym cieście.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę że masa mogłaby się nie ustabilizować. Dodałabym masło orzechowe dodatkowo do masy z przepisu

  13. Emilia

    Masz pomysl czym zastapic wode z ciecierzycy? U nas alergia na rosliny straczkowe 🙁

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Trzeba by w takim wypadku zrobić zupełnie inny krem. Myślę, że najbardziej zbliżony będzie z ubitej śmietanki Kokosowej (stałej części mleka kokosowego) wymieszanej z roztopioną i przestudzoną lekko czekoladą.

  14. Ewelina

    Twoje banany ile ważyły ? Wszystkie cztery.

  15. Ewelina

    Czy masz może zdjęcie przekrojonego biszkoptu bez masy? Pytam,ponieważ kolejny raz będę piekła biszkopt z przepisu ale zawsze wychodzi taki zbity, mokry wręcz zakalcowaty.

    1. Awatar użytkownika

      hm…jedynie na tym zdjęciu widać przekrój, innego nie mam. Mój nie jest zakalcowaty, wilgotny, ale miękki. Zdjęcie torcika z e-booka torcik z galaretką

  16. Ewelina

    Szklanka która jest używana wg przepisu ile ma ml ?

  17. Monika

    Witam. Czy przepis jest na jeden biszkopt który można przekroić na pół? czy trzeba piec trzy razy aby mieć takie trzy biszkopty?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Z podanych składników w foremce o śr. ok 20 cm wychodzi biszkopt, którego możemy podzielić na pół. Jeśli chcemy trzy blaty, to z połowy składników można upiec trzeci, lub całość składników zwiększyć 1,5 razy i upiec wyższy.

  18. megi

    czy dojrzałość bananów ma znaczenie , robię już biszkopt 3 raz i za każdym razem zakalec, zmieniam mąki i nic , dzisiaj ostatnia próba mąka jaglana i bardzo dojrzałe banany, trzymajcie kciuki 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja zawsze robię z takich dojrzałych, ale nie przejrzałych. Może to kwestia napowietrzenia masy podczas miksowania? Może spróbuj masę jeszcze napowietrrzyć trzepaczką przed zmieszaniem z mąką? Trzymam kciuki! 🙂

  19. If

    Biszkopt zakalec 🙁
    Czy przyczyną mogą być większe niż średnie banany?
    A masa czekoladowa…. wyszła za rzadka 😉 dałam samą gescine, ale miałam z kartonu, dałam wiec 200g. Może za dużo?
    Masa pychotka – wypilismy trochę jak czekoladę a resztę zamrozilam na lody 🙂
    Na pewno spróbuję zrobić znów 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Możliwe, że banany były większe niż te, których ja używam do przepisu i to dlatego. Może następnym razem zważę dokładnie, by nie było problemu. Masa czekoladowa wychodzi rzadka, ale po schłodzeniu powinna się zsiąść. Jeśli tak się nie stało, to znaczy że mleka kokosowego było za dużo w stosunku do czekolady. W puszkach jest chyba mniej niż 200g, trzeba dodać więcej czekolady w takim wypadku 🙂 Ale dobrze, że się nie zmarnuje i mimo to smakowało 😀

      1. michalrozek

        Cześć, i jak ważyłaś może ile wagowo wyszło tych bananów ? A jeśli nie to czy mogłabyś zważyć następnym razem i napisać ? Niestety z dokładnie odwzorowanego przepisu wyszedł mi okropny zakalec z tego biszkoptu, podejrzewam, że właśnie za dużych bananów użyłem ;(

  20. fifi

    Nawet nie wydaje się to trudne, więc może spróbuję zrobić przyjaciółce na urodziny. Widziałam w sklepie, że oetker ma bezglutenowy proszek w ofercie tylko za odpowiednią mąką będę musiała się zakręcić na mieście. W końcu własnoręcznie zrobiony prezent cieszy najbardziej 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, robi się bardzo szybko i prosto. Na pewno przyjaciółka będzie zachwycona. Mąkę ryżową bezglutenową kupuję w auchan 🙂 Proszek bez glutenu na pewno też tam jest. Powodzenia 🙂 Daj znać jak się udał 🙂

  21. Ania

    Mam pytanko o te słodzidła, bo musimy unikać cukru,a ksylitolu nigdy nie dawałam synkom (2 i 4 lata\0. Czy mogę dać np miód lub syrop klonowy?

  22. Anna

    Czy mogę dać mąkę jaglaną? Czy ciasto nie stanie się gorzkie? Niestety ktoś, kogo zamierzam uszczęśliwić, tylko taką toleruje…

    1. Anna

      Ojej, przepraszam, już wiedzę, że jest taka opcja

  23. Kasia

    Ten bananowy biszkopt, to dla mnie odkrycie roku:) dosłownie od roku,czyli od kiedy jestem na przymusowej diecie bezglutenowo-bezjajecznej,nie miałam kawałka tortu w ustach! A tu taka niespodzianka i tyle możliwych wariacjiDziękuję! Za nowy rozdział w moim bezglutenowym życiu kulinarnym:):)

  24. Olemka

    Czy jeśli mleko kokosowe pomimo pobytu w lodówce nie rozdzieliło się na część stałą i wodę, to też się ono nada?
    I jeśli tak, to ile go takiego płynnego dać?

    1. Awatar użytkownika

      Wydaje mi się, że wtedy całość może być zbyt rzadka. W takim wypadku proponuję dać ok 100 ml płynnego mleczka, wymieszać np z pół łyżeczki agaru, zagotować i taką mieszankę wystudzoną wlać do aquafaby.

      1. Kasia

        Cześć 🙂 myślisz że do gotowej już masy która się nie zsiadla w lodówce mogę dodać jeszcze agaru żeby ją uratować?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Myślę że tak, ale wzięłabym cześć masy i podgrzała z agarem. Dopiero potem połączyłabym z resztą masy.

Dodaj komentarz

Recipe Rating