You are currently viewing Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynemObiecałam Wam na Facebooku, że po serii słodkich wpisów pojawi się w końcu coś wytrawnego. Zapraszam więc dziś na przepis dla osób, które jedzą mięso. Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.

Polędwiczki wieprzowe są mięsem, które wszyscy u mnie w domu bardzo lubimy. Często jadamy w formie kotletów panierowanych. Takie kotlety są delikatniejsze i bardziej soczyste od zwykłego schabowego. Czasem przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnych sosach. Dziś chcę Wam pokazać, jak robię polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.

Sos jest kremowy i bardzo smaczny. Dużo mniej kaloryczny niż sos śmietanowy, a równie pyszny. Dodatkowo taki sos kurkowy jest odpowiedni dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Tak więc korzystajcie z sezonu grzybowego i zróbcie polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem! Możecie użyć również innych leśnych grzybów.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 200 g kurek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki śmietanki ryżowej lub kokosowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego opcjonalnie
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie

  • Kurki dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam drobno. Do rozgrzanego delikatnie garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i smażę chwilę, aż się zeszkli.
  • Dodaję pokrojone kurki, zwiększam ogień, by woda, która się uwolni z grzybów szybko odparowała i smażę kilka minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę, aż grzyby zaczną się delikatnie rumienić.
  • Wlewam wino, smażę dalej i po chwili wlewam wodę lub bulion. władam do sosu gałązkę rozmarynu. Zmniejszam ogień i duszę grzyby 2-3 minuty. Dodaję sos sojowy i śmietankę. W tym momencie ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem jeśli trzeba.
  • W łyżce zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewam do sosu kurkowego.
  • Zagotowuję i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z ognia .
  • Polędwiczkę myję, osuszam i oczyszczam z wszystkich błon.
  • Mięso kroję na ukośne plastry w poprzek włókien o szerokości ok 2 cm. Każdy plaster bardzo delikatnie rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i układam plastry polędwiczki. Smażę krótko - po 1-2 minuty z każdej strony. Nie dłużej, bo mięso będzie twarde. Krótko usmażona polędwiczka jest miękka i delikatna. Na patelnię z mięsem wlewam sos kurkowy i podgrzewam razem ok 2 minuty.
  • Podaję np. ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Zachęcam do przesyłania zdjęć potraw, które wykonaliście z przepisów z mojego bloga na adres karolina.nicpon@gmail.com Z przyjemnością pochwalę się nimi w albumie zdjęć Użytkowników na fanpage Nicpoń w Kuchni na Facebooku.

Może inny przepis na polędwiczki wieprzowe Cię zainteresuje? Zachęcam do przygotowania polędwiczek wieprzowych w takim wydaniu

(Visited 1 656 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Bookendorfina

    Z chęcią przygotuję, przepis oczywiście wykorzystam, smakowicie się zapowiada. 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating