Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Placki z cukinii, danie, które latem gości na niejednym stole. U nas to nowość, ale już wiem, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań.Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Przepisy z cukinii – placki

Cukinię kochamy całą rodziną. Do tej pory robiliśmy kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, nie wyobrażamy sobie też leczo bez tego pysznego warzywa. Często jemy ją tak po prostu, panierowaną i usmażoną. Kiedy koleżanki opowiadały, że robią takie placuszki z cukinii i wszystkim smakują, zaczęłam się zastanawiać jak to mogło się stać, że jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałam zrobić placków z cukinii.

Zrobiłam i podzielam zdanie, że tej potrawy chyba nie da się nie lubić 😉

Zapraszam Was na przepis na placki z cukinii. Przepis prosty, bez zbędnych dodatków. Smażona cebulka i czosnek oraz natka pietruszki wystarczą by stworzyć przepyszne dopełnienie smaku cukinii. Podałam je z ukochanym ketchupem z cukinii. Polecam serdecznie!

Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Kuchnia: Kuchnia polska, śródziemnomorska
Keyword: placki z cukinii
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 szt.
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 średnia cukinia ok 500-600 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek aquafaby lub duże jajko, jeśli używasz
  • 6 łyżek mąki ryżowej gryczanej lub owsianej bezglutenowej lub pszennej, jeśli używasz
  • 1 mała łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie

  • Cukinię ścieram na grubych oczkach (nie obieram i nie wykrawam nasion, chyba że cukinia jest bardzo duża) Posypuję solą i odstawiam na 20 minut.
  • W tym czasie siekam drobno cebulkę i czosnek i podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia.
  • Cukinię odsączam dokładnie i powstały sok wylewam. Do cukinii dodaję podsmażoną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, aquafabę i mąkę. Całość mieszam. Ciasto powinno się kleić jeśli ściśniemy je w dłoni.
  • Na mocno rozgrzany olej nakładam po łyżce ciasta i dociskam formułując na patelni kotleciki. Na filmie zobaczycie konsystencję ciasta i proces smażenia 😉
  • Smażę do zarumienienia z obu stron na dość dużym ogniu. Wykładam na talerz. Do placuszków przykładam ręcznik papierowy i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeśli nie chcesz smażyć placuszków, możesz je upiec w piekarniku. W tym celu na blaszkę wykładam papier do pieczenia i smaruję go olejem. Na to układam placuszki z cukinii i wstawiam do nagrzanego do 190st.C piekarnika (grzanie góra dół) na 20-30 minut, aż zaczną się delikatnie brązowić.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

[recipe-video]

 

(Visited 8 063 times, 11 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

3 Odpowiedzi do “Placki z cukinii bez jajek i glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *