You are currently viewing Placki z cukinii bez jajek i glutenu
Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Placki z cukinii, danie, które latem gości na niejednym stole. U nas to nowość, ale już wiem, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań.Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Przepisy z cukinii – placki

Cukinię kochamy całą rodziną. Do tej pory robiliśmy kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, nie wyobrażamy sobie też leczo bez tego pysznego warzywa. Często jemy ją tak po prostu, panierowaną i usmażoną. Kiedy koleżanki opowiadały, że robią takie placuszki z cukinii i wszystkim smakują, zaczęłam się zastanawiać jak to mogło się stać, że jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałam zrobić placków z cukinii.

Zrobiłam i podzielam zdanie, że tej potrawy chyba nie da się nie lubić 😉

Zapraszam Was na przepis na placki z cukinii. Przepis prosty, bez zbędnych dodatków. Smażona cebulka i czosnek oraz natka pietruszki wystarczą by stworzyć przepyszne dopełnienie smaku cukinii. Podałam je z ukochanym ketchupem z cukinii. Polecam serdecznie!

Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Placki z cukinii bez jajek i glutenu

Kuchnia: Kuchnia polska, śródziemnomorska
Keyword: placki z cukinii
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 szt.
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 średnia cukinia ok 500-600 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek aquafaby lub duże jajko, jeśli używasz
  • 6 łyżek mąki ryżowej gryczanej lub owsianej bezglutenowej lub pszennej, jeśli używasz
  • 1 mała łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie

  • Cukinię ścieram na grubych oczkach (nie obieram i nie wykrawam nasion, chyba że cukinia jest bardzo duża) Posypuję solą i odstawiam na 20 minut.
  • W tym czasie siekam drobno cebulkę i czosnek i podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia.
  • Cukinię odsączam dokładnie i powstały sok wylewam. Do cukinii dodaję podsmażoną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, aquafabę i mąkę. Całość mieszam. Ciasto powinno się kleić jeśli ściśniemy je w dłoni.
  • Na mocno rozgrzany olej nakładam po łyżce ciasta i dociskam formułując na patelni kotleciki. Na filmie zobaczycie konsystencję ciasta i proces smażenia 😉
  • Smażę do zarumienienia z obu stron na dość dużym ogniu. Wykładam na talerz. Do placuszków przykładam ręcznik papierowy i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeśli nie chcesz smażyć placuszków, możesz je upiec w piekarniku. W tym celu na blaszkę wykładam papier do pieczenia i smaruję go olejem. Na to układam placuszki z cukinii i wstawiam do nagrzanego do 190st.C piekarnika (grzanie góra dół) na 20-30 minut, aż zaczną się delikatnie brązowić.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

[recipe-video]

 

(Visited 19 651 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Stoste

    zrobilam je dzis pierwszy raz i zjedzone 😉

  2. Iwona

    Ekstra!!!!
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating