You are currently viewing Najprostszy placek z owocami bez mleka i jajek
Najprostszy placek z owocami bez mleka i jajek

Na pożegnanie sezonu truskawkowego udało mi się bardzo tanio nabyć te pyszne owoce i wykorzystać  do upieczenia  ciasta. Upiekłam więc placek z owocami. Jak to u mnie bywa nie mógłby to być zwykły placek z owocami, ale ciasto z owocami wegańskie – bez mleka i jajek. Udało się wyśmienicie 🙂 Smakowało moim dzieciom, czyli test zdałam 🙂

Ja upiekłam ten placek z truskawkami. Można użyć oczywiście dowolnych sezonowych owoców. Myślę, że jak w przypadku tradycyjnego placka z owocami, każde owoce się znakomicie sprawdzą!

Ciasto jest niesamowicie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Każdy kto ma małe dziecko wie, że czasem trzeba szukać rozwiązań szybkich i nie wymagających użycia głośnych mikserów 😉 Takie właśnie jest to ciasto. Szybkie i proste jak na muffinki. Mieszamy mokre i suche składniki i do piekarnika.

Ciasto po upieczeniu nie jest aż tak puszyste i lekkie jak biszkoptowe, jest bardziej zbite, ale miękkie i pyszne! Musicie wypróbować 🙂

Czego użyłam zamiast jajek?  Oczywiście Aquafaby czyli wody z gotowania ciecierzycy, lub z puszki ciecierzycy. Na moim blogu pojawia się coraz więcej przepisów z aquafabą, mam nadzieję, że Wy tak samo jak ja jesteście pod wrażeniem wachlarza możliwości jakie dla wegan i alergików niesie ze sobą ta niepozorna ciecz 🙂

Dziś więc przepis na placek z owocami bez mleka i jajek wegański i pyszny. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz użyć mieszanki bezglutenowej. Mam zamiar popracować nad wersją bezglutenową tego ciasta. Myślę, że mąka gryczana i ziemniaczana powinny sobie poradzić. Kiedy przepis będę miała opracowany na pewno go na blogu opublikuję 🙂

Koniecznie sprawdź inne wegańskie przepisy z aquafabą np:

Bezy wegańskie

Biszkopt bez jajek

Mus czekoladowy

Kokosanki

Polecam też nowość:

Jagielnik z truskawkami i galaretką wegańskie ciasto bez pieczeniaJagielnik z truskawkami na migdałowym spodzie 

Zapraszam też na moje profile na Facebooku i Instagramie gdzie publikuję inne ciekawostki i więcej zdjęć nie tylko jedzenia 🙂

 

 

 

 

Placek z owocami wegański

Najprostszy placek z owocami bez mleka i jajek

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 blaszka o wym 30x25cm lub tortownica
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 45 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 szklanki mąki użyłam pszennej (można zastąpić orkiszową jasną)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder

Wykonanie

  • Mokre składniki (olej, mleko, aquafabę) wlewam do jednej miski, suche czyli mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia do drugiej. Łączę wszystko przelewając mokre składniki do suchych i mieszam drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
  • Wykładam na blaszkę o wym. 30x25cm Układam na górę ulubione sezonowe owoce 🙂 Wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekę ok 30 minut do suchego patyczka. Studzę w otwartym piekarniku. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 19 161 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 24 komentarzy

  1. Antosia

    Niestety wychodzi zakalec…

  2. eMila

    Mnie też wyszedł zakalec piekłam termoobiegiem nawet dłużej niż 40 min. Ehh. A tak smakowicie się zapowiadało.

  3. Ola

    Czy może Pani napisać jakiej firmy ciecierzycę Pani kupuje?

  4. Regina

    Jak można zastąpić mąkę pszenną, żeby nie wyszedł zakalec? Ziemniaczana, kukurydziana? Może mix? W jakich proporcjach?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że 1/3 cześć ziemniaczanej, 2/3 innej np.owsianej lub gryczanej czy jaglanej, kukurydziana tez chyba będzie ok. 🙂

  5. Martyna

    Niestety wyszedł mi zakalec, mimo, że piekłam chyba 45 albo 50 minut nawet, najpierw góra – dół, potem z termoobiegiem, na końcu sam dół, bo góra już była rumiana.. Co mogłam zrobić nie tak?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Oj, nie bardzo mam pomysł co mogło pójść nie tak. Przepis jest mało skomplikowany. Ja piekę to ciasto z termoobiegiem. Może tutaj był problem? Wszystko robiłaś zgodnie z przepisem? Może dałaś mrożone owoce?

  6. Jud

    Piekłam kiedyś biszkopt na aquafabie, ale to ciasto z owocami wydaje mi się pyszniejszą opcją 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja lubię i to i to 😀 biszkopt można przełożyć kremem z mleka kokosowego i dodać świeże owoce i też będzie pysznie 🙂

  7. Lidka

    Zamiast “czas gotowania” napisałabym “czas pieczenia” – co jak co, ale ciast się nie gotuje 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      hehe wiem wiem 🙂 mam taki szablon i nie mogę tego tekstu edytować, muszę chyba jakiegoś informatyka zatrudnić 😉

  8. Ja Zwykła Matkaa Klaudia

    Wygląda smakowicie, jeśli dzieciom smakował to znaczy że dobry. To najbardziej surowe jury 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Aquafaba jest zastępnikiem jajka więc jeśli nie musisz z nich rezygnować możesz dodać 3 jajka ☺

  9. Paweł

    Wprosiłbym się na kawę i taki placek :)))
    Muszę w końcu spróbować tej całej aquafaby, brzmi kosmicznie, ale jak takie ciacha na tym powstają to ja to kupuję. Pozdrawiam

  10. Danka

    Wygląda smakowicie, aż trudno uwierzyć, że bez jajek.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Prawda? Ja też jestem pod wrażeniem, że takie cuda wychodzą dzięki aquafabie 🙂

  11. Karolina, zaczynam się czuć u Ciebie jak u siebie ;)))) i ubolewam, że nie jesteśmy sąsiadkami, bo to byłoby bardzo smakowite sąsiedztwo :))))

      1. Angelika

        Z przyjemnością dołączyłam bym do tej sąsiedniej znajomości i miałybysmy już obiad lane kluchy, pulled pork i pyszne ciacho!
        Obiecuję sobie że kiedyś wypróbuję ta aquafabę ale jeszcze mi nie po drodze;)

Dodaj komentarz

Recipe Rating