You are currently viewing Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Dziś zapraszam Was na przepyszne danie na obiad lub kolację. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią. Danie lekkie, proste, a syci na długo. Papryka faszerowana gości na naszym stole bardzo często.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Czasem w wersji tradycyjnej z mięsem i ryżem, a czasem w bardziej meksykańskim stylu jak w tym przepisie klik  na paprykę faszerowaną z mięsem mielonym i fasolą. Zdarza się i wersja z brukselką.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Dziś pokażę Wam nasze ulubione połączenie smakowe czyli papryka faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i cukinią. Ten smak to istna uczta dla podniebienia. Jeśli jeszcze do tego dania podamy sos czosnkowy, to już w ogóle bajka!

Danie jest oczywiście bez glutenu i nabiału. Sos czosnkowy można zrobić z wegańskiego majonezu z aquafaby zmieszanego z jogurtem np kokosowym czy innym roślinnym. Polecam ten dodatek 🙂

Szykujcie papryki i do dzieła!

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: śródziemnomorska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 papryki (6 połówek)
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 3 szt. papryki czerwonej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cukinii
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
  • 0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Kaszę płuczę w gorącej wodzie. Zalewam wrzątkiem (1 szklanka) i gotuję do miękkości ok 12 minut.
  • Cebulę i czosnek siekam drobno, pieczarki myję, obieram i kroję na ćwiartki i później w plasterki. Cukinię kroję w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Podsmażam cebulę i pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozmaryn. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodaję czosnek i cukinię. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory oraz chilli. Duszę ok 10 minut . Dodaję posiekaną pietruszkę i całość mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
  • Paprykę kroję wzdłuż na pół. Wyjmuję gniazda nasienne, oprószam wnętrze solą i polewam łyżką oliwy. Wypełniam farszem, układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st, na ok 25-30 minut bez przykrycia.
  • Gotowe faszerowane papryki z kaszą jaglaną pieczarkami i cukinią podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie jogurtu bezmlecznego.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jeśli podoba CI się ten przepis, podziel się nim z innymi. Zapraszam na mój fanpage na Facebooku oraz profil na Instagram gdzie szczególnie w Insta Stories możesz podejrzeć moją pracę od kuchni, popatrzeć co mam na obiad, jak w gotowaniu pomagają dzieciaki i wiele innych, bardziej prywatnych rzeczy.

Standardowo zapraszam Cię również do grupy na Facebooku, gdzie zamieszamy przepisy i wspieramy się wzajemnie w pieczeniu i gotowaniu bez jajek i innych alergenów z użyciem Aquafaby.

 

(Visited 25 454 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Kamm

    Bardzo dobre papryczki, dziękuję za przepis 🙂 Miałam tylko 3 pomidory więc dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego a zamiast świeżego rozmarynu, suszony i sos czosnkowy do podania. Jak dla mnie super smak tylko trzeba lubić rozmaryn.

  2. Tomasz

    Wspaniale wygląda ta papryka. Akurat dwie czekają na mnie w lodówce, więc dzisiaj sprawdzę ten przepis.

Dodaj komentarz

Recipe Rating