You are currently viewing Pączki bez mleka i jajek – pyszne i proste
Pączki bez mleka i jajek – pyszne i proste

Pączki bez mleka i jajekPączki bez mleka i jajek są tak samo pyszne, jak takie świeże prosto z piekarni. Nie odbiegają zupełnie smakiem od oryginalnych. Przygotowuję pączki nie zbyt często, ale przy okazji tłustego czwartku nie mogłam ich nie zrobić 🙂

Pączki z tego przepisu są pyszne, mięciutkie pulchne i znikają w zatrważającym tempie. Takie pączki lubimy wszyscy. Dla syna przygotowałam bezglutenowe pączusie, które wstawiłam tutaj na bloga:  bezglutenowe pączki gryczano –  jaglane, a dla nas takie na zwykłej pszennej mące.

Nie jestem fanką ulepszania pączków do wersji light i fit. Według mnie pączek musi być smażony i polany lukrem. Pieczone to są drożdżówki i bułeczki 😉 Tłusty czwartek nie byłby tłustym czwartkiem, gdybyśmy wszyscy przerzucili się na pieczone pączki. Raz w roku można nie zwracać uwagi na kalorie! Polecam jednak umiar w ilości zjedzonych pączków.

Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu na wegańskie pączki bez mleka i jajek!

wegańskie pączki bez mleka i jajek wegańskie

Pączki bez mleka i jajek - pyszne i proste

z konfiturą truskawkową
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 szt
Przygotowanie 2 godz.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 2 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy (zamiennik jajka) można pominać
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia np rzepakowy
  • konfitura truskawkowa lub inna

Wykonanie

  • Drożdże rozpuszczam w 50ml mleka i dosypuję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam Odstawiam na 15 minut
  • Mąkę przesiewam przez sito. Dodaję cukier, sól, rozczyn, ekstrakt waniliowy, aquafabę, resztę mleka, rum i wyrabiam ciasto. Dodaję olej i wyrabiam dalej. Ciasto jest dość miękkie. Jeśli klei się do rąk dolewam jeszcze odrobinę oleju. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Wyrośnięte ciasto na pączki
  • Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm. Wykrawam kółka i układam na środku każdego konfiturę. Zlepiam brzegi formułując kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na następne 15 minut.
    Pączki bez mleka i jajek
  • Smażę na głębokim oleju przez ok 2-3 minuty z każdej strony.
    Pączki bez mleka i jajek

Notes

Łatwiej byłoby konfiturę wstrzyknąć do gotowych pączków szprycą. Jeśli taką macie, rozwałkujcie ciasto odrobinę grubiej. Pączki będą się zdecydowanie lepiej prezentowały niż moje 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

EDIT: Dziś, jako że jest tłusty czwartek 😉 Zrobiłam je ponownie. Tym razem z ciasta formowałam kulki, odłożyłam, by wyrosły w ciepłym miejscu.na ściereczce posypanej mąką. Po ok pół godzinie przy kaloryferze mocno wyrosły. Wkładałam je wyrośniętą stroną na olej i smażyłam aż się zarumieniły. Wyszła piękna otoczka 🙂 Nadziewałam jeszcze ciepłe.

Tutaj nowe zdjęcie dzisiejszych pączusiów:

pączki bez mleka i jajek wegańskie

Zobacz również inne przepisy na pyszne pączki i faworki:

https://nicponwkuchni.pl/recipe/bezglutenowe-paczki-gryczano-jaglane/

(Visited 23 680 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 35 komentarzy

  1. Ola

    Jakiego ekstraktu waniliowego (jakiej firmy) Pani używa?

  2. Anulka

    5 stars
    Przepis super, paczki nie do odróżnienia w smaku, nawet mój alergik w końcu chciał zjeść tylko ja zrobilam na mleku sojowym

  3. Patulka

    Witam czy na mleku owsianymi wyjdą jak powinny? Pozdrawiam

  4. Ola

    Czy mozna uzyc Mix Schar C?

  5. Dominika

    Czy kulki z ciasta mam wykonać zaraz po wyrobieniu? Czy najpierw dać wyrosnąć, kulki i znowu do wyrośnięcia?
    🙂 pierwszy raz robię paczki i dlatego tyle pytan 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Najpierw po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia, dopiero później kulamy i znów pozostawiamy kulki do wyrośnięcia. Powodzenia!

  6. Dominika

    A czy rum jest konieczny? Nie mam w domu a nie chce specjalnie kupowac

  7. Anna

    A czy można zastąpić mąkę pszenną bezglutenową owsianą lub inną bezglutenową, oprócz(ryżowej,ziemniaczanej)? Super blog, już kilka przepisów się udało. Pozdrawiam

  8. xdanielekx

    Czy w czasie 2-3 minuty z jednej strony paczek się nie spali? Zrobiłem kilka tysięcy paczkow i zawsze to było trochę mniej czasu;) i dlaczego rum a nie spirytus np? Jest jakaś różnica? Ja nadziewam już po, nie mam nerwów sklejać ich przed wyglądają super.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dzięki za komentarz. Nie palą mi się. Może masz za wysoką temperature oleju? Rum albo spirytus można dodać. Nie ma chyba większej różnicy.

  9. Marlena M

    Cudownie marzenie spelnione Wspanialy blog!!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję serdecznie za taką cudowną opinię! 🙂

  10. Monika

    A czy zamiast ekstraktu waniliowego można dodać coś innego? Skończył mi się a do czwartku nie dojdzie z allegro, niestety nigdzie w okolicy nie mogę go dostać 🙁

  11. Joanna

    Czy można dodać suchych drożdży? Jeśli tak, to jaka ilość? W środę biorę się za pieczenie pączusiów ☺️.

  12. An

    Mleko roślinne mogę zastąpić mlekiem kokosowym, i pominąć olej? Mam mleko kokosowe z dużą zawartością tłuszczu.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że jeśli je podgrzejesz i będzie w całości płynne, to powinno się udać 🙂 Jednak nie próbowałam i nie wiem czy ciasto nie będzie potrzebowało jeszcze jakiegoś dodatkowego płynu. Trzeba obserwować konsystencję i ewentualnie dolać np. wody lub dosypać mąki 🙂

  13. Zaneta

    Czy można użyć innej mąki niż pszenna, np. Owsiana, ryżowa lub mix?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, w drożdżowych ciastach sprawdza się mix ryżowej, ziemniaczanej i owsianej w równych proporcjach. Tych pączków jeszcze nie robiłam w wersji bezglutenowej, ale powinno się udać 🙂

      1. Zaneta

        Super 🙂 Zrobię na dniach i dam znać jak wyszło

        1. Ela

          A gdyby jednak użyć jajek to ilu? 🙂

          1. Awatar użytkownika
            Karolina Nicpoń

            Można dać ze dwa żółtka i jedno jajko. Trzeba będzie trochę zmniejszyć ilość wody w przepisie by nie wyszło zbyt płynne.

  14. kuznia home

    bardzo bardzo ciekawy blog, na pewno będę tu częściej;-)

  15. Anka

    Czy zamiast aquafaby można użyć zamiennik jajka niskobiałkowy np z firmy Bezgluten?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że można, choć wcześniej nie używałam takiego zamiennika. Pączki wyjdą dobre nawet jeśli pominiemy ten składnik całkowicie 🙂 Pozdrawiam!

  16. Natalia

    Super proste i szybkie a do tego pyszne ja użyłam jajek i mleka krowiego bo nie jesteśmy uczuleni. Jeszcze nie skonczylam smażyć a juz polowy ich nie było

Dodaj komentarz

Recipe Rating