You are currently viewing Mus czekoladowy czyli zdrowy deser na upalne dni
Mus czekoladowy czyli zdrowy deser na upalne dni

Dziś zapraszam Was na przepis w ramach wpisu gościnnego Edyty z bloga Mój kawałek podłogi. Edyta, podobnie jak ja, skupia się na zdrowych i smacznych daniach. Na jej blogu znajdziecie również wiele artykułów o zdrowym odżywianiu, sporcie i wiele innych cennych wpisów.

Zapraszam więc na jej propozycję na deser, który idealnie wpasowuje się w dzisiejszą okoliczność Dnia Dziecka, czyli mus czekoladowy. Które dziecko nie lubi takich deserów? Jeśli jeszcze dodamy do niego świeże lub suszone owoce, to już w ogóle bajka! Moje dzieci na pewno zajadałyby ze smakiem. Musiałabym go tylko zmodyfikować pod dietę moich pociech, co planuję zrobić w najbliższym czasie. Jeśli jednak szukasz deserów bez mleka, możesz takie znaleźć wśród innych moich przepisów na słodkości.

Miłego czytania i smakowania!

Zapraszam Was do mojego świata zdrowych i smacznych słodkości! Znajdziecie w nim przepisy bez białego cukru, białej mąki i wszystkich zbędnych dodatków. Mimo to zapewniam Was, że wszystkie desery, ciasta, batony, czy trufle będą Wam bardzo smakować.

Dziś gościnnie piszę na blogu Karoliny i zapraszam Was gorąco na orzeźwiający mus czekoladowy. Mus jest szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny i do tego idealny na gorące dni.

 

Mocno czekoladowy mus (4 porcje)
Składniki:
3/4 szklanki dowolnego mleka
400 ml jogurtu greckiego
50g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao bez dodatku cukru
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

 

Przygotowanie:
1. Podgrzej mleko na małym ogniu i dodaj do niego czekoladę. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści (nie gotuj).
2. Dodaj 3 łyżki kakao i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek.
3. Do masy czekoladowej dodaj olej kokosowy i ksylitol. Całość ponownie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
4. Schłodzoną do temperatury pokojowej masę wymieszaj z zimnym jogurtem greckim. Następnie nałóż do pucharka lub innej dowolnej foremki.
5. Mus włóż do lodówki na około 2 godziny.

Po wyciągnięciu z lodówki mus można oprószyć startą gorzką czekoladą, dodać ulubione owoce lub inne dodatki. Z gorzką czekoladą świetnie komponują się maliny, truskawki lub borówki. Chcąc otrzymać słodszy deser można wybrać dojrzałe banany lub brzoskwinie.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Pozdrawiam,

 

(Visited 16 643 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Pingback: Podsumowanie roku 2017 i konkurs | Mój kawałek podłogi

  2. Pingback: Zdrowe babeczki z kremem orzechowym | Mój kawałek podłogi

  3. Kasia

    Wygląda mega smakowicie muszę spróbować 😉

  4. Magda M. blog

    Właśnie robię 🙂 tylko troszkę modyfikuję, zobaczymy co mi z tego wyjdzie 🙂

  5. Barbara

    Jestem chę tna na taki czekoladowy deser. Podczas upałów rzeczywiście sprawdzi się najlepiej. 🙂

Dodaj komentarz