You are currently viewing Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

mus czekoladowy wegański i bezglutenowyZachęcona przepisem na mus czekoladowy, który gościnnie pojawił się na moim blogu tutaj zapragnęłam stworzyć przepis na taki mus czekoladowy, którym będę mogła poczęstować moich alergików, czyli mus czekoladowy wegański i bezglutenowy.

Z pomocą przyszła moja ukochana Aquafaba, dzięki której nasza dieta bezmleczna i bezjajeczna  ostatnio nabrała nowego wymiaru. Mam tyle pomysłów na jej wykorzystanie, że chyba zapiszę je w formie e-booka do ściągnięcia, żebyście mogli z niego korzystać w każdej chwili. Co myślicie?

Wracając do musu 🙂 Wyszedł delikatny i puszysty jak pianka. Słodki, ale przełamany kwaskowym posmakiem owoców. Chrupiące suszone maliny dodawały ciekawej struktury i chrupkości. Po prostu bajka! Musicie wypróbować koniecznie! Taki mus czekoladowy wegański nadaje się nie tylko dla wegan. Każdemu, kto lubi czekoladę będzie smakował 🙂

Aquafabę możemy  uzyskać z  puszki ciecierzycy, albo możemy ją zrobić sami gotując po prostu suche ziarna ciecierzycy. Tutaj instrukcja jak to zrobić, jakie proporcje ciecierzycy i wody należy użyć by uzyskać ok 1 szklankę aquafaby. Na potrzeby tego deseru nie musimy redukować aquafaby, wystarczy taka prosto z puszki, lub ugotowana jak we wpisie z instrukcją 🙂

Do posypania deseru użyłam suszonych suszonych malin, które pokruszyłam drobno. Takie suszone maliny, i inne suszone owoce, jak. np truskawki, porzeczki itp możecie kupić tutaj. Przypominam, że wpisując kod rabatowy “Nicpoń” przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie!

Spróbujcie też innych przepisów na wegańskie desery z użyciem aquafaby, np. biszkopt, babka bezglutenowa i wegańska, kokosanki.

A tym czasem zapraszam do zasmakowania czekoladowej chmurki z suszonymi owocami 🙂 Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie czekoladowe musy 🙂 Smacznego!

 

mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Kategoria: Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin

Wykonanie

  • W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
  • Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
  • Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
  • Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
  • Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
  • Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 17 711 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 29 komentarzy

  1. Fordek

    Czy zamiast czekolady można dodać do mleka kakao?

  2. Dorota

    5 stars
    Absolutnie pyszny deser, dodaję pół na pół gorzką i mleczną czekoladę i pomijam cukier – niebo w gębie. No i słoik ciecierzycy wykorzystany w pełni bez wylewania i marnowania części płynnej ❤️

  3. Wioleta

    Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę? Czy zamiast mleka koko można dodać owsiane lub ryżowe?
    Pozdrawiam

  4. Wioleta

    Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę?
    Pozdrawiam

  5. Wioleta

    Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów.
    Pozdrawiam

  6. Marta

    Przepyszne mniam mniam mniam , polecam całymi rękami i nogami 😀

  7. Emilia

    Mój alergik nie toleruje kakao, myślisz że karob zda egzamin w tym przepisie ? Pozdrawiam

  8. Wygląda bardzo apetycznie i ma świetną strukturę. Muszę wypróbować Twój przepis, bo ostatnio szaleję z wegańskimi zamiennikami tradycyjnych potraw. Ja robiłam wegański mus z innego przepisu, ale teraz poeksperymentuję z Twoją recepturą.

  9. Ewa

    Wczoraj zrobiłam, do dziś nie dowierzam, że to może być tak pyszne! Dzieciaki uwielbiają!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Prawda? Niesamowite, że z takich składników wychodzi coś tak pysznego 🙂

  10. Agata

    Boski deser. Nasz mały alergik uwielbia

  11. Paweł Zieliński

    Ciekawe 🙂 Restauracje coraz częściej odwiedzają ludzie z różnymi dolegliwościami… Takie wpisy pomagają radzić sobie z nowymi wyzwaniami…

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dokładnie 🙂 Fajnie by było jakby coraz więcej restauracji brało pod uwagę osoby z różnego rodzaju alergiami opracowując menu 🙂

  12. Kamila

    Koniecznie muszę wybróbować. Bardzo lubię czytać Twoje przepisy. Momentami bywają dla mnie bardzo abstrakcyjne.

  13. Rytmy Natury

    Świetny przepis, muszę zrobić w końcu tę aquafabę, zaplanowałam robienie hummusu więc będzie jak znalazł. Przepis ląduje do wypróbowania 😉

  14. pat

    Wygląda ciekawie i dobrze, że dla alergików bo jest idealnie dla mnie

  15. Emilia

    Struktura tego musu wygląda obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating