You are currently viewing Muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem (przepis na Walentynki)
Muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem (przepis na Walentynki)

Dziś Walentynki. Nie planowałam z tej okazji nowego przepisu, ale natchnienie przyszło wczoraj i nie było zmiłuj! Różowe muffinki bezglutenowe i wegańskie musiały wskoczyć na bloga. Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie je przygotować dla swojej drugiej połówki. Jeśli nie, to przepis będzie już na blogu czekał na przyszły rok.

Muffinki bezglutenowe i wegańskie

Muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem na Walentynki

Muffinki bezglutenowe i wegańskie z dodatkiem buraka to świetny sposób, by zaskoczyć nie tylko swoją Walentynkę, ale również dzieci! One oszaleją na punkcie różowych babeczek. Będą je pochłaniać jedna za drugą, nie mając pojęcia co się kryje w ich środku. A kryje się tam zdrowy, pyszny i intensywnie czerwony burak.

muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem na Walentynki

Na moje muffinki bezglutenowe i wegańskie nałożyłam bitą śmietanę kokosową czyli ubitą stałą część z mleczka kokosowego, które wcześniej mocno schłodziłam. Babeczki wyglądają bardzo efektownie. Co ciekawe, ich kolor jest taki różowo czerwony głównie na zewnątrz. W środku są bardziej brązowe. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia w przekroju. 😉 Może to nadrobię następnym razem. To co, kto z Was zrobi takie babeczki bezglutenowe z burakiem jeszcze dziś?

Na przepis na takie babeczki natknęłam się na tym blogu. Zamieniłam go na wersję bezglutenową.

Babeczki bezglutenowe i wegańskie z burakiem na walentynki

Muffinki bezglutenowe i wegańskie z burakiem

Przepis nie tylko na Walentynki
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: Walentynki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 babeczek
Przygotowanie 1 godz. 30 min.
Czas pieczenia 20 min.
Łącznie 1 godz. 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 burak ok. 200g po obraniu
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka roślinnego u mnie z orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanki cukru kokosowego lub innego dowolnego
  • łyżeczki soli

Krem kokosowy

  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (min. 24 godziny)
  • 1 łyżeczka dowolnego słodzika (jeśli cukier, to w pudrze)

Wykonanie

  • Burak gotuję w skórce do miękkości. Studzę i obieram ze skórki.
  • Kroję buraka na mniejsze kawałki, dodaję do niego olej i mleko roślinne, a także ekstrakt waniliowy. Miksuję razem na gładką masę.
  • Suche składniki mieszam w misce: mąki, cukier, proszek, sól.
  • Do suchych składników wlewam mokre i mieszam do połączenia się.
  • Masę wlewam do kokitek na muffinki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 20 minut. Sprawdzam patyczkiem i jeśli jest suchy, różowe muffinki bezglutenowe i wegańskie są gotowe.
  • Studzę na kratce i dekoruję kremem kokosowym.

Krem kokosowy

  • Z puszki mleka kokosowego wyjmuję samą stałą część. Dodaję cukier i miksuje, aż powstanie gładka masa. Taka śmietanka nie ubija się tak samo jak zwykła śmietana z mleka krowiego. Tę kokosową wystarczy chwilę tylko rozmiksować.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Babeczki bezglutenowe i wegańskie z burakiem na walentynki

Sprawdź też inne ciekawe przepisy, które warto zrobić w Walentynki:

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru bezglutenowe

Wegańskie makaroniki z aquafaby

Wegańska gorąca czekolada

  • Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

Tiramisu wegańskie i bezglutenowe

  • Czekoladowe muffinki z malinami. Bezglutenowe i wegańskie

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

(Visited 2 831 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Anna

    Czy zamiast proszku do pieczenia można dać sodę?

  2. Ola

    Czy można dać zwykłą pszenną make zamiast ryżowej?

Dodaj komentarz

Recipe Rating