You are currently viewing Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi
Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi

Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymiDziś zapraszam na kolejny super szybki przepis na danie obiadowe. Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi to danie gotowe w mig! A smak po prostu obłędny 🙂 Bardzo lubię połączenie szpinaku, śmietanowego kremowego sosu i pomidorków koktajlowych, a Ty? 

Taki makaron ze szpinakiem i pomidorami przygotowuję zazwyczaj w wersji z mięsem, bo jest bardziej sycący, ale równie dobrze smakuje bez mięsa. Jeśli mięsa nie jadasz, po prostu omiń ten składnik.

Danie jest bezglutenowe (jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu oczywiście 😉 ) i bez mleka. Sos, który wychodzi z połączenia mleka roślinnego (użyłam migdałowego) i mąki ziemniaczanej jest równie kremowy i pyszny jak prawdziwy sos śmietanowy, więc jest to super alternatywa dla Was, drodzy alergicy i rodzice małych alergików 🙂

Polecam Wam bardzo serdecznie wypróbowanie tego przepisu i zachęcam do przejrzenia innych przepisów na proste i szybkie dania obiadowe. Np. taki makaron z sosem z cukinii, czy curry z ciecierzycy, albo ostatni przepis na ciecierzycę w pomidorach.

Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi

Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 5 min.
Gotowanie 10 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ulubiony makaron
  • 2 łyżki oliwy lub łyżka masła
  • 120 g świeżego szpinaku
  • małe 2 ząbki czosnku
  • 200 g piersi indyka lub kurczaka opcjonalnie
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego + łyżeczka mąki ziemniaczanej lub śmietany zwierzęcej lub roślinnej
  • parmezan, ser roślinny lub płatki drożdżowe do posypania
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie

  • Makaron gotuję al dente w mocno osolonym wrzątku. Odcedzam ale zachowuję 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  • Szpinak myję, osuszam i urywam grubsze łodyżki. Pomidorki kroję na pół, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mięso, jeśli używam, kroję w kostkę i przyprawiam solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę/masło i wsypuję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość i zwiędnie dodaję sporą szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę minutę i przekładam szpinak na sitko.
  • Na patelnię, na której smażyłam szpinak ponownie wlewam odrobinę tłuszczu i wrzucam mięso. Smażę kilka minut, do momentu kiedy mięso się zetnie. Posypuję łyżeczką ziół prowansalskich i dodaję pomidorki. Smażę chwilę razem.
  • W tym czasie do miseczki wlewam mleko roślinne i rozpuszczam w nim mąkę ziemniaczaną (lub jeśli dozwolona, pszenną) Jeśli używasz śmietany, nie musisz jej mieszać z mąką. Sos zgęstnieje bez tego.
  • Na patelnię dodaję szpinak i zalewam przygotowanym wcześniej mlekiem roślinnym/ śmietaną. Na małym ogniu podgrzewam aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam odrobinę wody z gotowania makaronu. Wsypuję makaron i mieszam.
  • Gotowe danie podaję posypane tartym parmezanem, serem roślinnym lub płatkami drożdżowymi.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 

(Visited 30 678 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. blogierka

    Pierwszy raz spotkam się z sosem na bazie mleka i mąki- zaintrygowałaś mnie, przyznaję 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Potrzeba matką wynalazków 😉 Zawsze to mniej tłuszczu niż w śmietanie 🙂

  2. Angelaopisuje

    Jak dla mnie połączenie idealne. Uwielbiam szpinak i pomidory wszelkiego rodzaju, więc danie musi być pyszne:0)

Dodaj komentarz

Recipe Rating