You are currently viewing Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem
Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Zupa krem jarzynowa

Mam przygotowanych dla Was kilka bardzo prostych przepisów. Nie do końca jestem pewna, czy chcecie takie przepisy widzieć na blogu, dlatego dajcie mi znać w komentarzu, co o nich myślicie. Sądząc po najczęściej odwiedzanych przepisach bloga, myślę, że przypadną Wam do gustu. Ta zupa krem jarzynowa jest prosta, szybka i smakuje wszystkim, a w szczególności dzieciom.

Nazwa żółta zupa została nadana dawno temu, nie wiem dokładnie w jakich okolicznościach, ale taką zupę robi moja teściowa. Jej przepis został mi przekazany jako przepis na żółtą zupę właśnie. Taką zupę krem jarzynową robię bardzo często. Jest to taka zupa na co dzień, krem jarzynowy na szybko, przed drzemką jakiegoś małego Nicponia 😉 Teraz już sama nie wiem, ile w tym przepisie jest oryginału mojej teściowej, a ile mojej wersji, ale myślę, że za dużo nie da się tutaj wykombinować. Ważne, że smakuje i dzieciom i dorosłym. Szczególnie z grzankami i posypana natką pietruszki. U nas koniecznie taka zupa krem jarzynowa, jak i każda inna zupa krem, musi być z grzankami.

Same grzanki muszą być koniecznie podane obok zupy, w miseczce. Muszą pozostać chrupiące do samego nałożenia na łyżkę 😉 Zawsze się dziwię osobom, które specjalnie topią grzanki w zupie i czekają aż rozmokną 😀 A jak to jest u Was? Lubicie chrupiące? 🙂

Polecam!

Zupa krem jarzynowa

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Kategoria: Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 biała część pora
  • 1/4 część selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 kromki pieczywa
  • olej lub masło do smażenia grzanek opcjonalnie
  • 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie

  • Cebulę por i czosnek obieram i kroję w plasterki.
  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram i myję. Warzywa kroje w plasterki, ziemniaki w grubszą kostkę.
  • W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy/oleju. Wsypuję cebulę, por i czosnek i podsmażam. Dodaję pokrojone warzywa i chwilę razem smażę. Wlewam bulion lub wodę, dodaję listek laurowy i ziele, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, czyli ok 20 minut.
  • Po tym czasie wyłączam gaz, daję zupie lekko przestygnąć, wyjmuję ziele angielskie i listek laurowy. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i dużą szczyptą pieprzu.
  • Na patelni z dodatkiem odrobiny masła lub oleju podsmażam, pokrojone wcześniej w kostkę, kromki pieczywa, aż będą chrupiące.
  • Gotową zupę wlewam na talerze, posypuję natką pietruszki i podaje do niej grzanki.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Zupa krem jarzynowa

 

 

(Visited 98 513 times, 30 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 14 komentarzy

  1. Paulina

    5 stars
    Najlepsza! Robiłam już ją chyba z 20 razy 😀 dziękuję za przepis

  2. KasiaD

    5 stars
    Zupa pycha. Długo szukałam bloga z przepisami bez alergenów! Dziękuje , kopalnia pysznych smaków ❤️ Będę stałym bywalcem

  3. Bąbelek

    Zupka super choć nieładnie to wygląda jak tagi są oznaczone “wegetariańskie, wegańskie”, a w przepisie podany bulion mięsny mimo, że wiadomo, że to opcjonalne. Pozdrawiam 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Racja. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie mam pojęcia dlaczego tutaj dodałam te tagi, zazwyczaj staram się tego pilnować.

  4. Paulina

    Pyszna, prosta i szybka. Polecam!!! ❤️

  5. Kasia

    Przepyszna!! Właśnie zrobiłam, mąż zachwycony 🙂

  6. Łukasz

    Pyszotto 🙂 polecam

  7. Kalanhoe

    Właśnie ugotowałam, rewelacyjna. Wtrząchnęłyśmy z córką po wielkim talerzu :-).
    Na pewno zagości w naszej kuchni

  8. Dagmara

    Rewelacyjny przepis 🙂 prosty szybki i z pewnością smaczny. Do zup kremów przekonałam się nie tak dawno i szukam fajnych łatwych przepisów, które mogę wykorzystać na obiad w tygodniu, kiedy wracam z pracy i nie chce mi się godzinami stać przy “garach” 🙂 Oby jak najwięcej takich 😀
    Na Twojego bloga trafiłam szukając przepisów na pierogi z mięsem i już widzę, że zostanę w Twojej kuchni na dłużej 😉
    Pozdrawiam cieplutko i lecę pomyszkować w Twoich przepisach.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Bardzo miło mi to czytać 😀 Rozgość się 🙂 Staram się właśnie tak gotować, by nie spędzać w kuchni całego dnia 🙂 Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂

      1. Malgorzata

        No i nie Ty jedna, dlatego wiecej takich szybkich, krotkich przepisow 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating