You are currently viewing Makaron z cukinią, pomidorami i szynką parmeńską
Makaron z cukinią, pomidorami i szynką parmeńską

Zapraszam Was na pyszny, prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Danie obiadowe, które zrobisz w ciągu 20 minut. Takie szybkie obiady lubię najbardziej.Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńskąPowoli nam się już nudził ten makaron z sosem z cukinii, który serwowałam na prośbę dzieci raz w tygodniu. Postanowiłam zrobić coś podobnego, by dzieciom smakowało, a jednak innego. Przepis na makaron z sosem z cukinii, który kiedyś podpatrzyłam we Włoszech, bardzo lubimy, ale jednak co za dużo, to niezdrowo. Syn go uwielbia i mógłby jeść prawie codziennie. Zaryzykowałam i zmieniłam nieco przepis.

Sypnęłam do sosu z cukinii pomidory z czosnkiem i bazylią, zabieliłam go śmietanką (czyli kokosowym mleczkiem) i gotowy makaron posypałam chrupiącą i cudownie słoną szynką parmeńską. Tak właśnie powstał ten przepis na makaron z cukinią. Niby niewielka zmiana, a jednak powstało nowe, inne danie.

Polecam serdecznie taki makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącą szynka parmeńską.

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: wloska
Keyword: makaron
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 250 g makaronu u mnie penne
  • 1 redniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku * lub 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżka śmietany lub śmietanki roślinnej (ja używam mleczka kokosowego)
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej

Wykonanie

  • Cebulę i czosnek obieram i siekam w drobną kostkę. Cukinie kroję w półplasterki.
  • Na łyżce oleju podsmażam cebulę, kiedy zaczyna się szklić dodaję czosnek. Smażę chwilę i dodaję cukinię. Wsypuję suszoną bazylię, pomidory ( z oleju wcześniej drobno siekam). Wlewam ok 1/4 szklanki wody, przykrywam i duszę ok 15 minut. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje, dolewam więcej. W międzyczasie gotuję makaron.
  • Makaron odcedzam zachowując ok pół szklanki wody z gotowania.
  • Do cukinii dodaję wodę z gotowania makaronu. Gotuję chwilę. Powinien powstać gęsty, cukiniowy sos. Następnie doprawiam solą i pieprzem i dodaję śmietankę.
  • Szynkę parmeńską kroję w plasterki. Wykładam je na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę smażę, aż zacznie się robić chrupiąca.
  • Do makaronu wlewam sos i mieszam. Wykładam na talerze i posypuję podsmażoną szynką. Dekoruję świeżą bazylią. Smacznego!

Notes

* pomidory suszone - ja używam pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, wtedy nie dodaję już dodatkowej porcji bazylii. Dokładnie używam tej mieszanki - klik.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 3 755 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Recipe Rating