You are currently viewing Budyń jaglany z owocowym musem – budyń wegański i bez cukru
Budyń jaglany z owocowym musem – budyń wegański i bez cukru

Jaglany budyń z musem owocowym to deser, który robię dla dzieci bardzo często. Uwielbiają go! Ja zresztą też 😉 Taka wersja budyniu jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Budyń jaglany możemy podać na śniadanie lub podwieczorek.

Budyń jaglany z owocowym musem

Budyń jaglany, który uwielbiają dzieci

Do tej pory robiłam dla dzieci taką jaglankę z bananem. Odkąd robię budyń jaglany, dzieci jeszcze chętniej i szybciej zajadają śniadanie. Smakuje jak zwykły budyń, za którym chyba każde dziecko przepada. A moje Nicponie w szczególności! Maluchy go pokochają. Budyń z kaszy jaglanej jest dużo bardziej zdrowy i pożywny niż zwykły budyń, który raczej nie nadawałby się na śniadanie. Ten przepis za to na śniadanie jest idealny.

Budyń jaglany z owocami lub syropem

Taki budyń jaglany jest pyszny sam w sobie. Ja go najbardziej lubię z musem owocowym. Jeśli nie masz akurat pod ręką owoców, możesz polać go syropem roślinnym czy domowym sokiem np. malinowym.

Można również owoce zmiksować razem z kaszą, można dodać czekoladę lub kawę i dowolnie zmieniać smak. To jest w tym przepisie najlepsze. Jest on bazą, na której możecie pracować i wymyślać swoje ulubione wersje jaglanego budyniu.

W tym przepisie ważna jest konsystencja. Ja mój budyń miksowałam w blenderze kielichowym. W trakcie blendowania dolewałam mleko, by blender radził sobie z mieszaniem. Co jakiś czas wyłączam i przemieszam szpatułką. Można użyć blendera ręcznego czy jakiegoś wysokoobrotowego. Warto trochę czasu poświęcić by uzyskać dość gładką konsystencję. Jeśli ciężko się miksuje, nie bój się dolać więcej mleka lub wody. Kasza jaglana szybko gęstnieje.

Budyń jaglany z owocowym musem

Budyń jaglany - wegański i bez cukru

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: budyń
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 25 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Budyń jaglany

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 3 daktyle suszone
  • 1 mały dojrzały banan można pominąć i dodać więcej daktyli
  • 1 łyżka masła migdałowego można pominąć
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

Mus owocowy

  • 1 szklanka owoców (truskawki, maliny, porzeczki, jagody) mogą być mrożone
  • ok. 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego słodzidła
  • 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Wykonanie

Budyń jaglany

  • Kaszę jaglaną przepłukuję na sicie gorącą wodą przez ok minutę. Tak pozbywam się z niej goryczki.
  • 1,5 szklanki mleka zagotowuję w garnuszku. Wsypuję przepłukaną kaszę, dodaję daktyle i gotuję ok 15 minut.
  • Po tym czasie dodaję resztę mleka, banana, ekstrakt waniliowy i blenduję dobrych kilka minut na bardzo gładki krem. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka.

Mus owocowy

  • Owoce przekładam do garnka i na wolnym ogniu podgrzewam, aż zaczną się rozpadać. Dodaję ok 1 łyżeczkę erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła i dalej gotuję aż lekko zgęstnieją. Jeśli w owocach nie było zbyt wiele soku i zgęstniały dostatecznie, możesz pominąć następny krok i takim musem polać budyń jaglany.
  • W odrobinie zimnej wody (ok 1 łyżka) rozpuszczam pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodaję mąkę do owoców i mieszam. Zdejmuję z ognia i polewam budyń jaglany.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jeśli wykonasz któryś z moich przepisów, wyślij mi zdjęcie na maila: karolina.nicpon@gmail.com. Na moim profilu na Facebooku jest specjalny album przygotowany dla Was. Umieszczam tam zdjęcia, które mi wysyłacie. Uwielbiam je oglądać!

Sprawdź moje pomysły na zdrowe i pyszne śniadania. Klikając w baner, poznasz szczegóły.

 

(Visited 9 206 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Stoste

    pysznyyyy 🙂

  2. Katarzyna

    Czy takim budyniem można przełożyć tort?

  3. Daria

    Uwielbiam budyń jaglany 🙂 Ten wygląda przepysznie!

Dodaj komentarz

Recipe Rating