You are currently viewing Jednogarnkowe danie z ciecierzycy
Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Jednogarnkowe danie z ciecierzycyNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe! Takie jednogarnkowe danie z ciecierzycy to już w ogóle bajka 🙂

Nie tyle, że zmywania potem jest mniej, choć to też jest niewątpliwa zaleta ale dlatego, że są proste, syte i zazwyczaj wychodzi tego tyle, że nie muszę gotować następnego dnia 🙂

Jako że ostatnio dość dużo eksperymentuję w kuchni z aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy, mam ogromne ilości ciecierzycy do wykorzystania w przygotowaniu posiłków. I tak oto powstało to danie. Danie z ciecierzycą, ziemniakami, mięsem mielonym i pomidorami. Aromatyczne, syte i zdrowe. Zapraszam do wypróbowania!

Ja robię to danie z podwójnej porcji i mam obiad na dwa dni 😉

Wypróbuj inne dania z ciecierzycą np.pyszne i szybkie curry z ciecierzycy

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Potrawka z ciecierzycy, ziemniaków, mięsa i pomidorów
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: śródziemnomorska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 500-700 g ziemniaków obranych
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże porojone w kostkę
  • 2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wina wytrawnego ja dodałam białe, równie dobrze sprawdzi się czerwone
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli lub więcej (do doprawienia)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam na drobno Ziemniaki kroję w dość dużą kostkę
  • mięso podsmażam w dużym garnku z grubym dnem i dodaję do niego cebulę i czosnek
  • Wsypuję przyprawy, mieszam i chwilę smażę. Dodaję odsączoną ciecierzycę i ziemniaki
  • Zalewam całość winem i po chwili dodaję wodę i pomidory.
  • Gotuję na wolnym ogniu ok 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam w razie potrzeby. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

(Visited 10 238 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Gosia

    Ulubione danko mojej całej rodzinki:) właśnie robię:)

  2. Łukasz

    Doskonała zupa na tę porę roku!!! Polecam!

Dodaj komentarz

Recipe Rating