You are currently viewing Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą
Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetąTym razem wstawiam coś dla osób, które nie stosują diet bezmlecznych i bezjajecznych: jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą. Mam nadzieję, że wegańscy czytelnicy nie będą mi mieć tego za złe 😉 Powoli odstawiam małego ssaka od piersi, więc pozwalam sobie czasem na coś, czego wcześniej nie mogłam ze względu na jej alergię. W czasie diety najbardziej tęskniłam za jajkami w każdej postaci: na miękko, zapiekane ze szparagami, szpinakiem lub po prostu w jajecznicy.

Dziś dzielę się przepisem na jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia, a lubicie szpinak, gorąco polecam!

Mam w planie wstawić więcej przepisów na zdrowe i pożywne kolacje i śniadania. Coraz częściej zwracamy na to u nas w domu uwagę, więc i tutaj będzie się takich dań więcej pojawiać. Zachęcam do obserwowania lub wpisania się na listę mailingową, by być na bieżąco 🙂

Szukasz przepisów na zdrowe fit kolacje i śniadania? Chciałabyś, żebym pokazała takich przepisów więcej? Napisz w komentarzu! 🙂

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Kategoria: Śniadania i kolacje
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g liści szpinaku lub pół opakowania mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • gałka muszkatołowa
  • 4-5 jajek
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku

Wykonanie

  • Szpinak myję i obieram z twardych łodyg. Czosnek siekam drobno. Piekarnik rozgrzewam na 180st. C
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam czosnek i podsmażam. Wsypuję szpinak, sól i mieszam. Po ok 3 minutach zdejmuję z ognia i kruszę fetę. Mieszam całość. i doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej
  • Niewielką foremkę smaruję masłem. Wykładam masę szpinakowo serową. Delikatnie wbijam po jednym jajku, sypię szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekam do momentu ścięcia się białek, ale tak, by żółtka pozostały półpłynne.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 2 525 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Daria

    Wygląda pysznie! Zrobię dzisiaj na kolację 🙂

      1. Daria

        Przetestowane 🙂 Nie wyglądało tak ładnie jak u Ciebie, ale było bardzo smaczne i co równie ważne – nie zajęło wiele czasu. Dzięki!

        1. Awatar użytkownika

          Super 🙂 Cieszę się, że smakowało! W kuchni najważniejsze jest, żeby się niepotrzebnie za bardzo nie narobić 😀

Dodaj komentarz

Recipe Rating