You are currently viewing Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs
Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs

Grawerowane bezglutenowe ciasteczkaDziś mam dla Was mój przepis na ciasteczka, które robię często dzieciom. Sama oczywiście też je uwielbiam! Pyszne są szczególnie z kubkiem gorącej kawy czy herbaty! Bezglutenowe ciasteczka na mące gryczanej i skrobi ziemniaczanej, bez jajek, choć jeśli je jadasz, możesz jedno dorzucić 🙂 Niby takie ciasteczka bezglutenowe, a smakują tak jak zwykłe, kruche ciasteczka. Ciasto dobrze się wałkuje, nie kruszy, jest elastyczne, a po upieczeniu ciężko się powstrzymać, by nie zjeść połowy ciasteczek jeszcze gorących. Przepis z powodzeniem możecie wykorzystać również jako bezglutenowy kruchy spód pod wypieki. Sprawdzi się znakomicie!

Moje ciasteczka mają cudne, wiosenne i świąteczne wzory. Do ich przygotowania użyłam wałeczka marki Wooden Corner w wersji MINI ze wzorem Scandinavian hens. Taki wałeczek jest poręczny i nie zabiera zbyt dużo miejsca w szufladzie, a jest zdecydowanie wystarczający i po prostu przeuroczy!

Bezglutenowe ciasteczka z Wooden Corner

Bezglutenowe ciasteczka z Wooden Corner

W związku z pojawieniem się tego przepisu mam dla Was KONKURS WIOSENNY!

Nagrodą jest właśnie taki MINI wałek marki Wooden Corner z dowolnie wybranym wzorem graweru. Wzorów jest cała masa i wszystkie cudowne 🙂

Bardzo serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na Facebooku!

Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs

Kategoria: Dania bezglutenowe
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 ciasteczek
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 12 min.
Łącznie 47 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 125 g masła lub margaryny bezmlecznej mocno schłodzonego w lodówce
  • 60 g cukru pudru lub ksylitolu pudru
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny jeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny

Wykonanie

  • Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
  • Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
  • Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.
  • Gotowe ciastka studzę na kratce.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 7 684 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 27 komentarzy

  1. Monika

    Czy można zamiast całego jajka dać 3 żółtka?

  2. Dominika

    Sok z cytryny można czymś zastąpić?

  3. Mira

    Jak długo można je przechowywać?

  4. NS

    Hej, czy można zastąpić masło/margarynę olejem kokosowym?

  5. Justyna

    Karolino czy jaką mąką mogę zastąpić grykę?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      owsianą (bezglutenową) na pewno. Myślę, że jaglana, ryżowa też się sprawdzą, ale nie próbowałam 🙂

  6. Patrycja

    Takie stempelki są przeurocze 😀

  7. Patrycja

    Uwielbiam takie ciasteczka! A takie stempelki są przeurocze 😀

  8. Edyta Mój kawałek podłogi

    Wyglądają przecudnie! Muszę kupić sobie taki wałek 🙂

  9. Krytyna M.

    Usłyszałam “ciasteczka” i przybiegłam! 🙂 Lubię wszelkie słodkości, ale takich oryginalnych jeszcze ani nie jadłam, ani nie piekłam. Ale nie zawsze musi być tradycyjnie (czyli czasem nudno) – dodaję więc do swojej prywatnej książki kucharskiej!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zapraszam, mam nadzieję że będą smakowały! no i zapraszam do udziału w konkursie! 🙂

  10. Jud

    Przepięknie wyglądają! 🙂 Od dawna marzy mi się taki wałek.

  11. Gosia - VictoriaHandmade.pl

    Super pomysł z grawerowaniem ciasteczek, bardzo mi się to podoba 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating