You are currently viewing Golonka z indyka pieczona z tymiankiem
Golonka z indyka pieczona z tymiankiem

golonka z indyka, fotograf kulinarny śląskDziś coś dla fanów mięsa, czyli golonka z indyka pieczona z tymiankiem. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się mięso z indyka. Jedno z ulubionych dań mojego synka. Taka golonka z indyka przyprawiona tymiankiem to “niebo w gębie”. Mięso jest aromatyczne, pachnące tymiankiem i czosnkiem, dobrze przyprawione. Tymianek i indyk bardzo do siebie pasują, ja to połączenie bardzo lubię. Mięso z golonki z indyka nie jest suche, a nie jest też bardzo tłuste i kaloryczne, w sam raz dla osób dbających o linię, którym znudził się kurczak 🙂

Mięso z indyka nie jest u nas zbyt popularne. Na polskich stołach raczej króluje kurczak. Zgodzicie się ze mną?

Odkąd pojawiły się moje dzieci, unikamy jednak kurczaków na naszym stole. Nie mam dostępu do ekologiczych kurczaków, a też kupując produkt eko nie jestem do końca ufna czy to “eko” jest rzeczywiście eko.

Słyszałam, że indyk nie przyjmuje antybiotyków, po prostu nie reaguje na nie dobrze, więc nie jest nimi faszerowany w przeciwieństwie do kurczaka. Tak więc my przerzuciliśmy się już na mięso z indyka i jesteśmy zadowoleni 🙂

Jest smaczne, szczególnie właśnie taka golonka z indyka inaczej nazywana podudziem z indyka. To jest bardziej tłusta część niż pierś, ale i tak nie zawiera tego tłuszczu dużo. Tak więc można jeść do woli mięso bogate w witaminy z grupy B, białko, cynk i wiele innych witamin i minerałów 🙂

 

Spróbuj również przepisów na inne pieczone mięsa:

Udka kaczki w pomarańczach z korzenną żurawiną

Udka z kurczaka pieczone

Golonka z indyka pieczona

Golonka z indyka pieczona z tymiankiem

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 2 godz.
Łącznie 2 godz. 12 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Marynata do indyka

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • listki z kilku gałązek tymianku lub łyżka suszonego

Golonka z indyka pieczona

  • 4 golonka z indyka (podudzia)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody

Wykonanie

  • Składniki marynaty mieszam ze sobą. Marynatą smaruję indyka wcierając ją w mięso. Przykrywam i odkładam mięso do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc.
  • Cebulę kroję w kostkę. Na patelni podsmażam golonka z indyka na dość dużym ogniu z każdej strony, jeśli jest mało oliwy dolewam odrobinę na patelnię Przekładam mięso do brytfanki.
  • Na pozostałym po smażeniu tłuszczu szklę cebulę, skrobiąc resztki ze smażenia mięsa, tak by cały smak razem z cebulą zawędrował do brytfanki.
  • Podlewam smażącą się cebulę resztkami marynaty i szklanką wody. Całość przelewam do brytfanki z mięsem.
  • Przykrywam i piekę w 180st.C przez ok 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Trzeba liczyć tak ponad 1 godzinę na każdy 1 kg mięsa. Na ostatnie pół godziny odkrywam pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło

Notes

Sos pozostały na dnie po pieczeniu można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z ok. 1/4 szklanki wody. Stawiam brytfankę na gazie. Wlewam mąkę z wodą, mieszam i doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i podaję do mięsa.
 
Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 6 392 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 13 komentarzy

  1. Zosia

    Dzięki, wiedzy nigdy za wiele.

  2. Agnieszka

    super wpis! nie sądziłam że można przygotować golonke z indyka! pycha 🙂

  3. Aneta

    Smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie na sam wygląd 😀

  4. Barbara

    Świetny przepis. Chętnie z niego skorzystam. Golonę pamietam z mojego rodzinnego domu. Moja mama często ją przygotowywała, a ja o niej po prostu zapomniałam. Dzięki za przepis. 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Moja mama też często robiła 🙂 mam nadzieję, że golonka z mojego przepisu będzie Ci smakować

  5. Malwina

    Indyk nie jest zbyt popularny ze względu na cenę. Króluje kurczak i wieprzowina. Ja też już od kilku lat kupuję głównie indyka, a jeśli na stole ląduje kurczak, to albo sklepowy z wolnego wybiegu albo od rodziny ze wsi. A golonek indyczych nie robiłam już całe wieki. W Twoim wykonaniu wyglądają niezwykle apetycznie.

    Pozdrawiam serdecznie

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      No tak, cena może mieć rzeczywiście wpływ. Fajnie, że masz dostęp do takich prawdziwych eko kurczaków ze wsi 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating