You are currently viewing Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą
Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą

Fit batoniki jaglane z orzechami, suszonymi owocami, polane czekoladą są pysznym i prostym pomysłem na zdrowe śniadanie, drugie śniadanie w pracy czy energetyczną, zdrową przekąskę w ciągu dnia. Chrupiące, pożywne, słodkie i pyszne.

Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladą

Często pytacie mnie o przepisy na śniadania czy takie, które można dzieciom dać do przedszkola czy szkoły. Ten przepis jest właśnie jednym z takich, które się do tego świetnie nadają. Poza tymi, które znajdziecie w tym śniadaniowym e-booku oczywiście. Fit batoniki jaglane z orzechami owocami suszonymi i czekoladą

Zdrowa i pożywna kasza jaglana w formie zwykłej jaglanki może się nudzić. Te fit batoniki jaglane z polewą czekoladową sprawią, że znów ją pokochacie.

Przepis na te fit batoniki możecie dostosować do własnych preferencji smakowych. Możecie do nich dodać różne orzechy, płatki, dowolne suszone owoce. W zależności od tego, co możecie i co akurat macie pod ręką. Ilości poszczególnych dodatków również są dowolne. Możecie próbować, bawić się w tworzenie swojej wersji batoników jaglanych. Zaangażujcie dzieci, a na pewno jeszcze chętniej będą po takie batoniki sięgały.

Dobrej zabawy i smacznego!

Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladą

Fit batoniki jaglane z orzechami, bakaliami i czekoladą

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 24 sztuki
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 3 suszone daktyle lub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g suszonych jagód goji
  • 30 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów lub innych orzechów
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą przez dłuższą chwilę, by nie była gorzka. Zalewam w garnku 2 szklankami gorącego mleka lub ostatecznie wody. Dodaję 3 daktyle i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ok 15 minut.
  • Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję rozgniecionego widelcem banana. Wsypuję posiekane pestki dyni, połowę migdałów( resztę pozostawiam dla ozdoby) słonecznik i pozostałe bakalie. Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców, jakie masz pod ręką. Mieszam i w razie czego dosładzam dowolnym słodzidłem według gustu.
  • Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wielkości ok 20x30cm. Rozkładam równomiernie i ugniatam.
  • Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 20 minut. Po tym czasie lekko studzę, delikatnie ciepłe wyjmuję wraz z papierem z blaszki i kładę na blat lub deskę do krojenia. Kroję w prostokąty.
  • Czekoladę siekam na drobniejsze kawałki, wsypuję do miski wraz z olejem kokosowym i roztapiam w kąpieli wodnej - miskę kładę na garnuszek z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszam aż do rozpuszczenia. Czekoladą polewam batoniki. i wstawiam do lodówki do wystudzenia. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Fit batoniki jaglane z orzechami owocami suszonymi i czekoladą


Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe, bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w baner poniżej, poznasz szczegóły. Zapraszam

(Visited 5 816 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Olivka

    Wszędzie gdzie szukałam przepisu na fit-batoniki, przepisy bazowały na suszonych owocach i płatkach owsianych. To generalnie nie byłoby problemem, ale… brak czekolady już tak.

    Przetestowałam wczoraj Twój przepis i muszę powiedzieć, że batoniki są genialne. To mały problem… bo zjadłam ich za dużo. Mimo, że można je uznać za „fit” to w takiej ilości co wczoraj pochłonęłam, na pewno nie było fit :-). Nie mniej – dzięki za super przepis!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      O, bardzo się cieszę, że tak smakowało 🙂 Super! Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂

  2. Kasia

    Cudowne, smaczne, zdrowe. Zajadamy się nimi bez pamięci. Wejdą na stałe do listy rarytasów do naszego menu. Pychotka

Dodaj komentarz

Recipe Rating