You are currently viewing Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe
Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe

Dziś pokażę Wam przepis na domowe mleko migdałowe. Takie domowe jest dużo smaczniejsze od kupnych. Jest pyszne samo w sobie, jak również jako dodatek do owsianek, ciast, deserów itp. Od kilku dni mam w domu takiego nowego pomocnika. Nie będzie miał ze mną lekko 😉 Na szczęście daje radę! Robiłam w nim już mąkę gryczaną, puder z ksylitolu, smoothie, surówkę i właśnie mleko migdałowe. Jak zrobić domowe mleko migdałoweOprócz blendera jest tam młynek do kawy, wyciskarka wolnoobrotowa, tarka do warzyw i maszynka do mielenia mięsa. Tak więc, jeśli szukacie prezentu na przykład na Święta to robot Overmax Home MultiDo może być ciekawą propozycją, bardzo atrakcyjną cenowo.

Domowe mleko migdałowe

Dziś chciałam Wam pokazać jak takie mleko migdałowe zrobić w domu. Mleko migdałowe tak przygotowane jest dużo smaczniejsze od tego, które do tej pory kupowałam. Dodaję je do ciast, deserów, popijam samo, bo jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam, jeśli do tej pory używaliście kupnych. 1 l takiego mleka wyszedł o połowę taniej niż w sklepie, więc warto je przygotować samemu. Mleko roślinne można zrobić z różnych orzechów, kokosa, migdałów, a pozostałą po jego przygotowaniu pulpę orzechową dodać do ciasteczek, lub zrobić migdałową, orzechową czy kokosową mąkę. A więc jak zrobić takie mleko migdałowe? Przepis jest bardzo prosty, jeśli macie dobry blender kielichowy na pewno Wam się uda.

Jak zrobić domowe mleko migdałowe

 

 

Mleko migdałowe domowe

Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 13 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka migdałów najlepiej bio
  • 4 szklanki wody przegotowanej / mineralnej
  • 1 suszony daktyl
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Migdały zalewam wodą, tak by były nią przykryte i zostawiam na noc.
  • Następnego dnia odcedzam. Nie obieram ich ze skórki. Migdały wkładam do blendera zalewam 4 szklankami wody, dodaję ekstrakt, daktyla, sól i miksuję aż migdały się rozdrobnią.
    Jak zrobić domowe mleko migdałowe
  • Na sitko nakładam gazę i przecedzam mleko do miski. Gazę ściskam, by wycisnąć jak najwięcej mleka. Pozostałą pulpę pozostawiam i wykorzystuję do innych przepisów.
    Jak zrobić domowe mleko roślinne
  • Mleko przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. Smacznego!
    Domowe mleko migdałowe
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Robicie mleka roślinne samemu, czy kupujecie? Ja do tej pory kupowałam, ale zrobienie domowego mleka migdałowego jest tak proste i szybkie, a do tego pozostaje pyszna migdałowa miazga, z której właśnie pieką się ciastka. Jeśli wyjdą dobre, to spodziewajcie się ich w niedługim czasie na blogu 🙂 Pachną pięknie podczas pieczenia, co jest dobrym znakiem 😀

 

Wpis powstał we współpracy z marką Overmax Home

(Visited 3 049 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 21 komentarzy

  1. Izabela

    Jeśli migdały blendowane były ze skórką to czemu Pani mleko takie bialutkie? Czy 1 szkl migdałów i litr wody daje mleko o tak głębokiej bieli?

  2. Rudoróż

    W końcu muszę zacząć robić te mleka częściej w domu.
    Ale jakoś zniechęciłam się eksperymentem z ryżowym i owsianym, które okazały się klapą (przynajmniej w moim wykonaniu, jakieś takie “glutowate” wyszło).

    Migdałowe uwielbiam, więc na bank przetestuję 😉

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ryżowe też kiedyś robiłam i też mi takie wyszło. Myślę, że to dlatego, że było z gotowanego ryżu. Polecam to migdałowe, będziesz zadowolona 🙂

  3. Czasem w domu robię kokosowe, ale bardzo rzadko. Troszkę zabawy jest z przeciskaniem przez gazę. Migdałowego jeszcze nie próbowałam 🙂

  4. Lidia

    A ile mniej więcej takie mleko ma kalorii w 100 ml?

  5. Ewelina

    Domowe najlepsze 🙂

  6. Dominika

    Nigdy nie robiłam sama takiego mleka, pewnie jest dużo lepsze od takiego ze sklepu. 🙂

  7. Tysia

    Kiedyś częściej robiłam domowe mleko roślinne, dziś coraz rzadziej chyba z braku czasu..jednak dzięki za przypomnienie, muszę znów powrócić do tego 😉 Twoje mleko prezentuje się wspaniale:)

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Przygotowanie go nie zabiera aż tak dużo czasu, tak więc bardzo serdecznie polecam 🙂

  8. Agata

    Brzmi banalnie prosto, kiedyś się skusze:)

  9. Mleko migdałowe idealne jest do deserów i kremów do ciast. Dla mnie, czyli kogoś kto od tradycyjnego mleka ucieka jak najdalej ;)))
    Przyznam się, ze nie robiłam takiego mleka sama. Blender mam, więc chyba pora zrobić 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja też już zwykłego mleka prawie nie używam 🙂 Takie migdałowe super je zastępuje 🙂

  10. Angelika

    Ale bym się napiła teraz takiego mleczka, mhm. Pyszota

  11. Wiola

    Pyszne! Robię sama i powiem szczerze, ze raczej do tych z kartonu nie wroce… 🙂 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating