Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladąCiecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem. Czytaj dalej

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskieKto nie lubi muffinek? Przygotowanie zajmuje chwilę, w piekarniku wystarczy im 12 minut i szybko stygną poza tym zawsze się udają i nie wymagają użycia miksera! Chyba nie potrzeba więcej argumentów? 😉 Dziś zapraszam Was na wersję marchewkową muffinek. Takie muffinki marchewkowe smakują cudownie, są puszyste i mięciutkie. Uwielbiane przez dzieciaków i nie tylko 🙂 Czytaj dalej

Risotto z pieczarkami i brukselką

Risotto z pieczarkami i brukselkąWitam Was w Nowym Roku! Życzę Wam dużo zdrowia, spełnienia marzeń i realizacji planów! Pierwszym przepisem w tym roku jest takie oto niepozorne risotto z pieczarkami i brukselką. Danie zwykłe, proste, szybkie, a wyjątkowo pyszne! Czytaj dalej

Pralinki daktylowe czyli przepis na kulki mocy w dwóch odsłonach

Pralinki daktylowe przepisKolejny świąteczny przepis to pyszne, zdrowe pralinki daktylowe bez pieczenia, bez rafinowanego cukru no i oczywiście nabiału i glutenu. Dwa rodzaje:  z nutką piernika, posypane cynamonowo-kakaowym pudrem i drugie, z nutą pomarańczy, posypane herbatą matcha. Takie pralinki daktylowe to prawdziwe kulki mocy! Prezentują się pięknie, są zdrowe i bardzo smaczne. Czytaj dalej

Orzechowiec bezglutenowy bez jajek i mleka

Orzechowiec miodownik bezglutenowyPoprzednio pokazałam Wam tradycyjny przepis na orzechowca mojej teściowej. Dziś, chciałam się pochwalić efektem przerobienia tego przepisu na wersję bezglutenową i bez nabiału. Z tego eksperymentu powstał orzechowiec bezglutenowy, bez mleka i jajek. Oczywiście cukier możemy zastąpić kokosowym lub innym dowolnym rodzajem słodzidła zdrowszym niż rafinowany. Czytaj dalej