You are currently viewing Wegańskie ciasto bezglutenowe z rabarbarem
Wegańskie ciasto bezglutenowe z rabarbarem

W lodówce pozostało mi kilka łodyg rabarbaru, które już lekko zwiędły. Pomyślałam, że wykorzystam je do jakiegoś ciasta. Chciałam zrobić proste ciasto bezglutenowe i wegańskie. Ciasto z rabarbarem, które będzie można przygotować szybko, z prostych składników. Z takich, jakie większość osób na wegańskiej czy bezglutenowej diecie ma w swoich domach.Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem: proste przepisy są najlepsze!

Myślę, że ten cel został osiągnięty. Przepis jest bardzo łatwy, szybki i przyjemny. Często zauważam wokół skłonność do utrudniania jakby na siłę przepisów dla alergików. Zupełnie niepotrzebnie. Dieta nie musi być skomplikowana ani czasochłonna, aby była pyszna. Na moim blogu większość to właśnie przepisy niewyszukane i nieskomplikowane. Da się? Pewnie, że tak! Trzeba jedynie wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i do jakiej konsystencji surowego ciasta dążyć, by wszystko się udało. Staram się to dokładnie opisywać w przepisach. Czasem nawet zmontuję jakiś filmik. Tutaj znajdziesz kilka, które już mam na swoim koncie.

Ciasto na mące bezglutenowej

Wracając do przepisu na bezglutenowe ciasto z rabarbarem, bazowałam na moim starym przepisie na najprostszy placek z owocami. Tym razem użyłam mąk bezglutenowych, a aquafabę ubiłam na pianę, by ciasto nie było zbyt zbite. (Tutaj przeczytasz więcej o aquafabie, zamienniku jajek). Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem wyszło przepyszne.

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Na moim profilu na Instagramie, w relacji pokazałam to ciasto zaraz po upieczeniu i wywołało ono mnóstwo pozytywnych reakcji. Po takim odzewie nie mogłam się tym przepisem z Wami nie podzielić. Przy okazji zapraszam do obserwowania mojego profilu @nicponwkuchni, często tam właśnie pojawiają się zapowiedzi nowości, które dla Was szykuję.

Zapraszam do pieczenia i dzielenia się wrażeniami smakowymi po wypróbowaniu tego przepisu na wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem.

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Wegańskie bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: Aquafaba, ciasto bezglutenowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. 24cm
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) jeśli używasz jajek, zamiast aquafaby daj 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,25 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki, kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (jeśli użyjesz migdałowej, dodaj połowę mniej mleka roślinnego)
  • 0,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, jaglanej, ryżowej
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu +3 łyżki do rabarbaru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 garść płatków kokosowych lub migdałowych opcjonalnie

Wykonanie

  • Najpierw przygotowuję rabarbar. 2,3 łodygi kroję na pół, lub trzy części, tak aby zmieściły się ułożone w tortownicy na górze ciasta. Pozostałą część rabarbaru kroję na plasterki o grubości ok 1 cm.
  • Rozgrzewam piekarnik do 190st. C
  • Pokrojony drobno rabarbar posypuję łyżką cukru i odstawiam na ok 20 minut.
  • Dłuższe łodygi rabarbaru układam na blaszce do pieczenia lub foremce. W małej miseczce mieszam sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Polewam rabarbar i mieszam, by sos pokrył całe łodygi. Wstawiam na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st. C. Po tym czasie wyjmuję rabarbar i zmniejszam temperaturę do 180st. C
  • W misce mieszam suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia). Do drugiej miski wlewam aquafabę i ubijam ją na sztywną pianę.
  • Do suchych składników wlewam mleko roślinne i olej, mieszam do połączenia. Wsypuję pokrojony rabarbar i mieszam. Teraz pora na pianę z aquafaby, dodaję ją do ciasta i delikatnie, ale nie za długo mieszam.
  • Na górę ciasta układam łodygi podpieczonego rabarbaru, posypuję płatkami kokosa i wstawiam ciasto do piekarnika na ok 30 minut, do momentu, kiedy włożony w nie patyczek, po wyjęciu pozostanie czysty.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Ciasto bezglutenowe i wegańskie


Sprawdź pozostałe przepisy z rabarbarem:

(Visited 13 375 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 13 komentarzy

  1. Ewa

    Bardzo dobre ciasto:). Po wymieszaniu skladnikow bylam bardziej niz sceptyczna, wrecz przygotowana na to ze wywale po wyciagnieciu z pieca, ale o dziwo – wszystko sie udalo, tylko spod troche byl podmokniety (rabarbar caly opadl i on chyba tak nawilzyl), wiec wyciagnelam ciasto z tortownicy, wyciagnelam spod spodu zamokly papier do pieczenia i na samym spodzie tortownicy jeszcze raz wjechalo na 5 min do pieca:D. I jeszcze jedno wazne – ciasto bylo bardzo lejace, balam sie ze jak dodam ubita aquafabe to mi rozrzedzi jeszcze bardziej wiec dosypalam troche maki owsianej i ryzowej – tak na oko.

  2. Ola

    A po co się podpieka rabarbar? Nie można go po prostu pokroić na małe kawałki i posypać ciasto i wtedy wstawić do pieczenia? Przy cieście z mąki pszennej tak robiłam, czy w wersji bezglutenowej można też tak zrobić?

    1. Awatar użytkownika

      Można tak zrobić. Ja tu podpiekam, by trochę urozmaicić. Rabarbar robi się wtedy taki bardziej karmelizowany

      1. Ola

        Spróbowałam jednak z podpieczonym rabarbarem i całkiem nieźle wyszło. Tylko mam pytanie piekarnik z termoobiegiem czy góra dół? Mam inny piekarnik i troszkę mi się podpiekł spód…. no i krócej piekłam około 20 min 150 C.

  3. Aleksandra

    Czy wyjdzie, jeśli dam, zamiast mąki kokosowej, więcej owsianej?

    1. Awatar użytkownika

      Myślę, że tak. Ciasto może być trochę bardziej suche, ale na pewno też dobre 🙂

  4. CookUp

    Bardzo cieszą nas takie pomysły, bo faktycznie – wiele przepisów wege lub na dania bez glutenu jest skomplikowanych, a w kuchni chodzi przecież o przyjemność i radość z eksperymentowania. Poza tym rabarbar to chyba taka sezonowa miłość wszystkich, którzy kochają gotować i piec. 🙂

  5. Monika

    Czy można z innymi owocami,np.truskawkami?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, oczywiście 🙂 Truskawek nie trzeba wcześniej podpiekać, chociaż z drugiej strony, czemu nie! 🙂

      1. Monika

        Dziękuję!zrobiłam dziś. Ciasto wyszło super! Bardzo dziękuję za Pani pomysłowość I przepisy..korzystałam już nie raz☺

  6. Agaszka

    A co z żółtkami kiedy używam jajek?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Wtedy możesz wrzucić po prostu całe jajka bez ubijania do mokrych składników.

Dodaj komentarz

Recipe Rating