fbpx

Wegańska panna cotta z musem malinowym

Wegańska panna cotta z musem malinowym

Zrobiłam sobie ostatnio nowe tło do fotografii. Kiedy tak patrzyłam na jego kolor, oczami wyobraźni od razu widziałam na nim panna cottę dodatkiem jakiegoś czerwonego sosu. Chwilę później miałam w lodówce pyszny deser. Wegańska panna cotta z musem malinowym. Czytaj dalej

Naleśniki Crepes Suzette wegańskie i bezglutenowe

Naleśniki crepes suzette bezglutenowe wegańskie i bez cukruKiedy zobaczyłam w sklepie czerwone pomarańcze, od razu wiedziałam, do czego je użyję. Od dawna miałam zamiar zrobić naleśniki Crepes Suzette bezglutenowe i wegańskie. Wersja z czerwonymi pomarańczami jest bardzo fotogeniczna. Piękny kolor czerwonych pomarańczy sprawia, że syrop do naleśników Crepes Suzette ma cudowny, rubinowy kolor. Zwykłe pomarańcze oczywiście też się do tego przepisu nadają. Czytaj dalej

Pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru

pączki bezglutenowe wegańskie bez cukruMiałam już nowych przepisów na pączki nie wymyślać w tym roku. Przepisy, które już są na blogu, są bardzo udane i jestem z nich zadowolona. Wczoraj jednak weszłam do kuchni i wpadłam w wir gotowania. Przy okazji przygotowywania obiadu zrobiłam jeszcze chrupki z ciecierzycy i…pączki bezglutenowe i wegańskie. Tym razem jednak chciałam spróbować zrobić pączki z minimalną ilością cukru, czyli tylko taką, która zostanie przerobiona przez drożdże, a słodki smak pączkom nadać zdrowszym zamiennikiem.  Czytaj dalej

Wegańskie makaroniki z aquafaby

Wegańskie makaroniki z aquafabyJutro Walentynki. Postanowiłam z tej okazji zrobić coś wyjątkowego. W tym dniu musi być  różowo i bardzo słodko. Postawiłam więc na wegańskie makaroniki z kremem czekoladowym.

Wegańskie makaroniki zrobiłam z pomocą aquafaby, czyli wody z gotowania lub z puszki ciecierzycy, która zastąpiła białka jajek używane w tradycyjnych francuskich makaronikach.
Czytaj dalej