You are currently viewing Ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami
Ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami

Sezon truskawkowy dobiega końca, ale na szczęście zaczyna się sezon na jagody! Jeśli jagody to oczywiście musi być ciasto drożdżowe! Zapraszam na przepis na ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami i kruszonką na mące orkiszowej. Zamiast mąki pszennej używam orkiszowej.  Orkisz należy do gatunku pszenicy, ale jest jednym z jej najstarszych gatunków. Zawiera więcej wartości odżywczych, białka niż zwyczajna pszenica, a zawarty w nim gluten jest lepiej przyswajalny.  Ze względu na alergiczne problemy syna ograniczamy gluten jako taki, ale mąka orkiszowa jest dozwolona od czasu do czasu, tak więc ciasto drożdżowe wegańskie powstało właśnie z tego zdrowego zboża.

Ja stosuję do wypieków mąkę orkiszową drobną typ 630.

Zamiast mleka roślinnego można użyć wody.  Wierzcie mi, smak tego ciasta nie różni się  od wypasionej drożdżówki na jajkach, mleku krowim i masełku.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami, a także innych wegańskich przepisów. Takie drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy są godne wypróbowania.

Składniki dania: Ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami i kruszonką

(ciasto ze zdjęć upieczone było w blaszce 25x32cm można użyć ciut mniejszej)

2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka ciepłego dowolnego mleka roślinnego (można użyć wody, lub krowiego jeśli możecie)

3 łyżki cukru

2 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1/4 szklanki oleju

25 dkg jagód lub innych sezonowych owoców

szczypta kurkumy – opcjonalnie dla koloru

Składniki: kruszonka:

100g cukru

100g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone

200g mąki orkiszowej

Wykonanie dania: Ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami i kruszonką

  • Z pół szklanki ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, czyli wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż “ruszy” – ok 15 minut.
  • Resztę mąki przesiać przez sito do miski, dodać pozostałe mleko, zaczyn, resztę cukru, wyrobić łyżką. Dodać olej i sól i wyrabiać dalej. Ciasto drożdżowe powinno się wyrabiać dość długo, ok 10 minut, ale szczerze mówiąc nie zawsze trzymam się tej zasady i też wychodzi 😉
  • Ciasto powinno być miękkie, może się kleić. Jeśli podsypiemy za dużo mąki będzie twarde.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej delikatnie olejem, przykrywamy ściereczką lub folią podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy chwilę jeszcze raz i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki kruszonki ugniatamy ręką do połączenia.
  • Sypiemy na górę ciasta owoce i kruszonkę.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy w opcji grzałka góra i dół bez termoobiegu ok 40 minut do momentu kiedy włożony w ciasto patyczek będzie suchy.

Najlepiej jest wyjąć gorące ciasto z blaszki i studzić na kratce, aby miało dostęp do powietrza.

Smacznego!

 

 

Zapisz

(Visited 3 178 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Kinia

    Czy mogę użyć mąki owsianej zamiast orkiszowej?

  2. Agnieszka

    Zamiast mąki orkiszowej można bezglutenową?

  3. Agnieszka

    A zamiast orkiszowej można jakąś bezglutenową

  4. Helena K

    Uczę się polskiego, Twój blog jest bardzo nadaje się do tego celu.
    Uwielbiam gotowanie też

  5. GrubyZFamiloka

    Miałem okazje spróbować, pyszne i zdrowe i lekkie, a co najważniejsze nic mi po nim nie było;)

Dodaj komentarz